Z psychiatrických léčeben se stanou nemocnice

15. 3. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce roku se většina psychiatrických léčeben v ČR změní na psychiatrické nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví změnu schválilo, řekl novinářům náměstek Marek Ženíšek (TOP 09). Z 13 léčeben chce podle něj změnit název deset. Změnu už má schválenou například Psychiatrická léčebna Bohnice, která dostane od 1. července nový název Psychiatrická nemocnice Bohnice.


Zatímco Ženíšek mluví o formální změně názvu, podle některých odborníků půjde i o změnu statusu. Rozšíří se spektrum péče, dosud měly léčebny hlavně dlouhodobé pacienty, nyní se posílí i péče akutní. Léčebny ji poskytují už nyní, protože ji nemocnice jako špatně placenou na ně přesouvají a také kapacity ambulancí nestačí. Pojišťovny zatím akutní péči léčebnám prý neplatí, jako psychiatrickým nemocnicím by ji hradily.

Krok k destigmatizaci

Náměstek ale trvá na tom, že půjde hlavně o formální změnu. „My to vnímáme daleko více z formálního hlediska, že název léčebna působí mnohdy velmi negativně na řadu pacientů i na širokou veřejnost a že je to jakýsi krůček k tomu, že zkrátka dochází k destigmatizaci psychiatrie,“ řekl.

Ženíšek řekl, že o změnu dlouhodobě žádali ředitelé léčeben, ministerstvo tomuto „evolučnímu vývoji“ vyhovělo. U dosavadního názvu určitě zůstane Psychiatrické centrum Praha, zájem o nový název prý nemá ani Psychiatrická léčebna ve Šternberku.

Rámcové svolení ke změně ministerstvo pro všechny léčebny schválilo, datum pro přeměnu nedalo. Žádosti bude vyřizovat tak, jak budou přicházet. „Až žádost dojde, tak ji ministr podepíše,“ popsal proces Ženíšek. Aktuálně jsou podle něj na ministerstvu tři žádosti, podrobnosti neuvedl.

Posilování komunitní péče

Psychiatrické nemocnice považují odborníci za součást reformy psychiatrické péče. Kritici varují před dvěma extrémy - jedni se obávají, že se zaváděním programů komunitní péče a posílením akutní péče v léčebnách se z psychiatrických nemocnic stanou všeobjímající zařízení. Druzí naopak varují, že ministerstvo hodlá velké léčebny zrušit, pacienti skončí na ulici nebo ve vězení.

Ženíšek zdůraznil, že s rušením léčeben ministerstvo nepočítá. Pokud by se někdy v budoucnu měly transformovat, tak až budou fungovat alternativy péče. „A i pokud se dojde k závěru, že některá lůžka jsou nadbytečná, umím si představit, že to nebude znamenat rušení lůžkové péče, ale prostory se pouze přemění a zpříjemní pro pacienty - místo pokojů s 20 lůžky budou pokoje se čtyřmi lůžky, vlastní kuchyňkou a zázemím. Zbylých 16 pacientů využije alternativ, jako budou komunitní centra,“ řekl.

K chystané reformě náměstek uvedl, že ji ministerstvo představí na podzim a bude to reforma péče o duševní zdraví, nikoli jen psychiatrické péče. Začít by měla v roce 2014, ministerstvo na ni chce dát šest miliard korun z evropských fondů. Příliv peněz je rozložen do roku 2020.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?