Z regionů: Kocumovou opět neodvolali

24. 4. 2014 7:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberec – Komunisti (opět) navrhli odvolat z postu náměstkyně pro zdravotnictví statutární zástupkyni hejtmana Zuzanu Kocumovou (Změna pro Liberecký kraj). K jejich návrhu se na úterním zasedání krajského zastupitelstva přiklonily také kluby ODS a ČSSD. Byl to už třetí pokus o sesazení Kocumové, přičemž tentokrát se bod dostal na program. Vyvstala kolem něj poměrně napjatá atmosféra protkaná emotivní diskuzí.


„Zuzana Kocumová prokázala značnou neznalost problematiky zdravotnictví, jež spadá do její gesce, a zároveň prokázala vysoký stupeň manažerské neschopnosti. V důsledku výše uvedených faktů dochází v rezortu zdravotnictví k fatálním chybám, které negativně ovlivňují činnost poskytovatelů zdravotní péče,“ tvrdí předkladatel návrhu František Pešek (KSČM). Komunisti Kocumové vytýkají také politické chyby.

„Ty jsou v přímém rozporu s předvolebními sliby obou vládnoucích politických uskupení současné koalice, tedy Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj. Součástí práce Kocumové se stalo šíření lží, dokonce se pokusila přepisovat obsah zápisu z jednání rady kraje,“ obvinil náměstkyni Pešek.

Chybí koncepce

Do Kocumové se na zastupitelstvu pustili také občanští demokraté. „Dosud nedodala koncepci rozvoje zdravotnické péče, kterou slibovala. Paní radní si neuvědomuje svou roli v systému. Vedení kraje by mělo dát jasný plán, nikoli prezentovat výsledky činnosti managementu. V kraji mezi zařízeními narůstá řevnivost, v tom vidím velkou slabinu a nebezpečí. Klub ODS podpoří odvolání, ačkoli se neztotožňuje s důvodovou zprávou KSČM,“ vyřkl svou nespokojenost krajský zastupitel a zároveň primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS).

Kritikou nešetřili ani sociální demokraté. „Kocumová se skoro rok tváří, že žádné zásadní problémy ve zdravotnictví nemáme. My dostáváme jen vybrané informace, neznáme přesné hospodaření našich nemocnic (Liberec a Česká Lípa). Stále chybí jasná koncepce,“ uvedla zastupitelka Romana Žatecká (ČSSD).

Kocumová argumentuje čísly, které podle ní jasně dokazují, že svou práci odvádí dobře. „Od prosince 2012 do současné doby bylo učiněno mnoho kroků, které významným a pozitivním způsobem ovlivnily fungování zdravotnictví v Libereckém kraji. Hlavní změnou, kterou konec konců dokazuje i opakovaný pokus KSČM o mé odvolání, bylo narušení klientelistických vazeb z minulosti, vyhlášení otevřených výběrových řízení na managementy obou nemocnic i záchranky a s tím spojený pozitivní obrat v hospodaření všech těchto zdravotnických zařízení,“ ohradila se proti nařčením Kocumová.

Tajné hlasování

Prezentace, kterou na zastupitelstvu předložila, ukazuje, že se například díky auditu povedlo snížit provozní příspěvek pro záchranku téměř o 10 milionů korun.

O odvolání Kocumové se hlasovalo tajně. Změnaři si odmítli od volební komise převzít hlasovací lístky. Ta jich tedy vydala jen 35 místo 45. Proti svržení náměstkyně se vyslovilo 21 zastupitelů. Dál tak zůstává ve své funkci.

„Tady nešlo o Kocumovou, ale o zlomení stávající křehké koalice, před čímž jsem varoval už při vzniku této krajské vlády,“ zakončil koaliční zastupitel a starosta Chrastavy Michael Canov (SLK).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?