Z regionů: Plzeňský kraj pomůže urychlit stavbu objektu záchranky v Železné Rudě

20. 2. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj slíbil šumavskému rekreačnímu centru Železná Ruda, že mu pomůže urychlit dostavbu nonstop výjezdové stanice záchranné služby. Měla být zprovozněna letos v červnu, ale loni na podzim byla stavba zastavena kvůli krachu stavební firmy, řekl ČTK starosta města Michal Šnebergr (ODS).


„Této oblasti (Železnorudsku) musí Plzeňský kraj pomoci,“ řekl hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Kraj chce na rozvoji lokality dlouhodobě více spolupracovat.

Červnové otevření výjezdového místa se podle starosty určitě nestihne. „Je to hodně sledované. Toto místo je v naší lokalitě velmi nutné,“ uvedl. Dnes tam funguje jen přes den. Mimo pracovní dobu jezdí do oblasti rychlá záchranná služba z Nýrska nebo Klatov. „V zimě je tu hodně turistů a úrazy se stávají. Letos navíc vinou toho, že není sníh, jsou pády tvrdé. Proto si Železná Ruda výjezdové místo zaslouží, stejně jako šumavská Modrava, kde ho kraj také staví,“ řekl Šnebergr.

Kraj loni schválil v Železné Rudě nepřetržitý provoz, čemuž ale dosavadní městská budova nevyhovovala. Rozhodl, že postaví novou. Město zpracovalo projekt a darovalo pozemek u hasičárny. „Krajem vybraný dodavatel ale zkrachoval. Je to nedostavěné a kraj vybírá novou firmu,“ řekl starosta. Stavba, která má stát téměř čtyři miliony korun, je podle něj hotová „jen do poloviny oken“ a chybí strop a podkroví.

Kromě dostavby stanice se musí kolem ní vybudovat povrchy a příjezdová silnice. „Chceme se dohodnout s krajem, jak to zaplatíme. Pomůžeme, ale peněz moc nemáme. Navíc letošní zima pro nás bude krutá a budeme na ni hodně doplácet,“ uvedl.

Příslib pomoci od kraje Šnebergr vítá. Očekává, že začnou společné debaty o směrech rozvoje oblasti, která by se mohla znovu stát důstojným centrem kraje pro zimní i letní turistiku. „Je potřeba pokračovat v investicích, aby se vyvážila atraktivita jihočeské i bavorské části Šumavy. Dneska nám řada návštěvníků ujíždí,“ řekl.

V Plzeňském kraji je 22 výjezdových míst zdravotnické záchranné služby, která má přes 500 zaměstnanců, z toho 52 lékařů, 150 sester, 160 řidičů a 50 dispečerů. Kraj jí dává ročně na provoz asi 260 milionů korun, až 150 milionů Kč činí platby od pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?