Z regionů: Zástupci nemocnic představili vedení kraje možnosti rozvoje zdravotní péče

20. 3. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj – Generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Petr Svoboda za KKN, a. s. a jednatel společnosti NEMOS Michal Soukup (Nemocnice Sokolov a Ostrov) představili hejtmanovi Karlovarského kraje Josefu Novotnému a dalším členům vedení Karlovarského kraje své návrhy, jak by se v budoucnu měl řešit propad v hospodaření KKN a jakým směrem by se měl ubírat rozvoj krajského zdravotnictví. Deník o tom informovala Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.


Generální ředitel KKN Petr Svoboda uvedl, že pokud kraj opět nepřispěje na provoz obou svých nemocnic, dále se prohloubí jejich ekonomický propad a v polovině roku 2014 by při stejném vývoji hospodaření jako letos v lednu mohla být KKN na hranici insolvence. Podle něj je možným řešením přidat z krajského rozpočtu Karlovarské krajské nemocnici 100 milionů korun na úhradu aktuálních závazků. Po uhrazení závazků vzniklých hospodařením KKN ve své sokolovské části do roku 2010, tedy ještě před pronájmem nemocnice v Sokolově firmě NEMOS, by tak s pomocí kraje byly řešeny i závazky vzniklé hospodařením KKN v karlovarské a chebské nemocnici.

Zástupci společnosti NEMOS popsali svou vizi partnerství s Karlovarským krajem, od něhož by legislativně vhodnou formou převzali správu Karlovarské krajské nemocnice. Nejprve by došlo ke zpracování koncepce rozvoje zdravotní péče v celém Karlovarském kraji, pokud by s ní obě strany souhlasily, naplňovaly by se podle vedení NEMOS postupně jednotlivé kroky koncepce tak, aby se zastavil ekonomický propad KKN a všechna zdravotnická zařízení v regionu by efektivně spolupracovala. Kraj by tímto způsobem neztratil nad nemocnicí kontrolu, zároveň by bez jeho souhlasu nebylo možné měnit strukturu odborů zdravotní péče v jednotlivých nemocnicích.

Navrženými možnostmi se postupně bude zabývat Rada Karlovarského kraje, zastupitelské kluby či výbor zastupitelstva pro zdravotnictví. Konečné slovo budou mít krajští zastupitelé na svém dubnovém zasedání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?