Z VZP za dva roky odešlo 1200 lidí, nyní jich má 3500

7. 10. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna snížila za dva roky stavy o 1200 zaměstnanců. Z původních 4700 klesly jejich počty v rámci reorganizace a zefektivnění provozu na 3500. Na mzdách a odvodech se ušetřilo téměř 240 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že za tři roky se celková úspora z provozního fondu blíží jedné miliardě korun. O tuto uspořenou částku navýšila VZP platby za zdravotní péči, ročně na ni dává kolem 140 miliard korun.


„Náklady VZP na vlastní provoz se podařilo snížit za tři roky o více než 20 procent. Díky tomu, že VZP začala fungovat levněji a ušetřila, dokázala dát mnohem větší finanční objem na léčbu pacientů,“ řekl Tichý. U VZP je pojištěno téměř šest milionů obyvatel.

Mluvčí připomněl, že i když počty zaměstnanců klesly, servis pro klienty zůstal zachován ve stejném rozsahu a nadále funguje i všech zhruba 180 poboček.

Na vlastní chod pojišťovny, tedy například platy, reprezentaci, opravy či údržbu, vyčerpala VZP z provozního fondu loni 4,3 miliardy korun, v roce 2010 zhruba 5,3 miliardy Kč.

Největší díl úspor představuje podle Tichého snižování výdajů na nakupované služby v provozní oblasti a u IT technologií, to se daří za pomoci elektronických aukcí. Úspor tak bylo dosaženo například ve výdajích na komunikační služby a za elektřinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?