Za hodinu na dětské chirurgii sto korun hrubého

25. 1. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce lékařům přidat, ale zatím jen symbolicky.


Lékařka Božena Hradecká by možná udělala lépe, kdyby začala prodávat točenou zmrzlinu nebo žehlit na zakázku. Takovou brigádou by si totiž ve Středočeském kraji podle vyvěšených inzerátů vydělala stejně jako teď, když pracuje na dětské chirurgii v kolínské nemocnici - sto korun hrubého za hodinu. Jen by přitom neměla za každé své rozhodnutí takovou zodpovědnost.

Měsíčně bere 16 tisíc hrubého, což je ještě o tři tisíce méně než nástupní tabulkový plat. V nemocnici už působí přes rok, ale je to akciová společnost a v ní se tabulkami řídit nemusejí. „Jediné, čím si tady můžeme přivydělat, jsou přesčasy, jinou pohyblivou složku v platu nemám,“ vysvětluje. Namísto běžných 160 hodin tak dělá měsíčně až 300 hodin. A to je celkem běžná praxe.

400 hodin měsíčně

Jen s mnoha hodinami přesčasů totiž mohou lékaři dosáhnout na statisticky průměrných 50 tisíc měsíčně, které se uvádějí jako jejich příjem. „Já jsem dělal roky i 400 hodin v měsíci,“ vzpomíná internista z Nového Jičína Leoš Glanc.

Dnes je už zástupcem primáře, ale před lety měl co dělat, aby mohl s manželkou splácet panelákový byt. „Tehdy jsem sloužil v nemocnici, na záchrance a ještě v lázních,“ popisuje Glanc. Měsíčně si pak v podstatě za více než dva úvazky vydělal 36 tisíc hrubého. Nyní obvykle odpracuje za měsíc 280 hodin - část vykáže jako přesčasy, zbytek má na dohodu o pracovní činnosti.

V praxi to vypadá tak, že do práce přijde v neděli ráno v sedm a odchází v pondělí odpoledne ve čtyři. V úterý už je zase zpátky na běžný pracovní den a ve středu dokonce domů vůbec neodejde. „Mám další službu až do čtvrtečního odpoledne,“ uvádí Glanc.

Naopak mladí začínající lékaři tohle neznají. Přivydělat si nemohou, musejí vystačit se základním platem. „Já jsem nastoupila teprve v září, takže ještě nesloužím. Mám jen svůj celý úvazek a 15 tisíc hrubého,“ říká Daniela Šupová, internistka z liberecké nemocnice, která se kvůli tomu zapojila do akce Děkujeme, odcházíme. Nemůže totiž doufat, že by si v budoucnu výrazněji polepšila. „Kolegyně, které zde pracují více než rok, se dostaly na 16,5 tisíce,“ shrnuje.

Heger vs. LOK: Zatím nic

To, že by si lékaři zasloužili přidat, říká dlouhodobě i ministr zdravotnictví Leoš Heger. Na tom, jak hromadné odchody z nemocnic zastavit, se však včera s Lékařským odborovým klubem opět nedohodl. Konkrétní kroky chce nejdříve probrat na zítřejším jednání vlády. Tam zřejmě upřesní svůj návrh na to, jak přidat nemocnicím na platy alespoň stovky milionů korun, o nichž mluvil poprvé v neděli v televizní debatě.

„Hledáme možnosti, jak alespoň nějaké prostředky uvolnit, a teď už tušíme, kde by ten prostor mohl být,“ řekl poté HN, upřesňovat to však nechtěl.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?