Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici náleží vdovci odškodnění

17. 4. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Za smrt dvaatřicetileté pacientky v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně náleží vdovci odškodnění 251.000 korun. Definitivně to potvrdil Nejvyšší soud (NS), který odmítl dovolání nemocnice.


Ženě praskl žaludeční vřed, lékaři ji poslali domů - mysleli, že má pouze neurologické problémy. Zlínské soudy ve sporu o náhradu škody dospěly k závěru, že lékaři ukončili vyšetření předčasně. ČTK to zjistila z usnesení v soudní databázi.

Žena přišla do nemocnice s úpornými bolestmi břicha. Postupně ji vyšetřili na chirurgii, interně a neurologii. Nakonec za příčinu označili zablokovaná žebra. O dva dny poté žena doma upadla do bezvědomí a krátce po převozu do nemocnice zemřela. Příčinou úmrtí byl rozsáhlý zánět jako následek prasklého vředu a perforace žaludku.

V dovolání k Nejvyššímu soudu nemocnice uvedla, že šlo o netypický, diagnosticky náročný případ. Pacientku prý vyšetřili odborníci ze všech pracovišť, která v dané situaci připadala v úvahu. Nic údajně nenasvědčovalo tomu, že by bylo potřeba nějaké další vyšetření. NS se argumenty nemocnice blíže nezabýval, dovolání podle soudu neotevřelo žádnou otázku zásadního právního významu a neobsahovalo řádné dovolací důvody.

V téže kauze trestní senát Okresního soudu ve Zlíně loni zprostil čtyři lékaře obžaloby z ublížení na zdraví s následkem smrti. Obžalovaní vinu popírali. Vyjádřili sice lítost nad úmrtím ženy, ale zopakovali, že se cítí nevinní a nejsou si vědomi žádné chyby.

Pro účely trestního řízení vznikl ústavní posudek od expertů z lékařské fakulty v Hradci Králové. Tamní odborníci se přiklonili k závěru, že lékaři postupovali v souladu s poznatky lékařské vědy a nedopustili se závažného pochybení. Proto nakonec nebyli potrestáni. Ve sporu o odškodnění ale Nejvyšší soud posudek ani výsledek trestního řízení nezohlednil. V dovolání nelze uplatnit nové skutečnosti nebo důkazy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?