Za starší pedagogy nemáme kvalitní náhradu

3. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Desítky učitelů na klinikách zubního lékařství se pomalu chystá do důchodu, kvalitní náhrada za něj ale není připravena. „Je to dáno dlouhodobě velkým nepoměrem mezi výdělkem lékařů v privátní sféře a lékařů, především mladých, pracujících na klinickém pracovišti. Protože pouze entuziazmus pro uživení rodiny nestačí,“ přidal svůj názor na problémy stomatologické péče přednosta Kliniky zubního lékařství LF UP Miloš Špidlen.


Lékařské fakulty stále zvyšují počty přijímaných studentů. K jakému navýšení došlo v Olomouci?

Na Klinice zubního lékařstvím LF UP v Olomouci jsme před čtyřmi lety provedli na základě společenské poptávky detailní rozbor možností výuky. Po zhodnocení všech faktorů, které se na výuce studentů podílejí (kapacitní možnosti pracoviště, počty výukových křesel, možnosti pedagogického sboru) nám vyšel maximální počet 100 studentů v jednom ročníku. Tento počet také přijímáme. Počet zájemců o studium Zubního lékařství přibližně desetinásobně každý rok převyšuje kapacitu. Z toho vyplývá i kvalita přijatých studentů. O kvalitě studentů svědčí i fakt, že studium dokončí cca 90 % z nich. Je možné říci, že každý rok opustí brány Lékařské fakulty v Olomouci cca 90 zubních lékařů.

Máte ještě nějaké rezervy? Mohli byste počty studentů ještě navýšit?

Celospolečenský tlak na větší dostupnost zubní péče v České republice je znám a tlak na zvyšování počtů studentů Zubního lékařství je dlouhodobý. V odpovědi na první otázku jsem popsal, jak jsme došli k maximálnímu počtu přijatých studentů. Tento počet je pro nás za současných podmínek již nepřekročitelný, pokud máme garantovat kvalitu výuky.

Stomatologickou péčí jsem se na stránkách Zdraví.Euro.cz v posledních týdnech honě zabývaly. Podle přednostů klinik je největší problém nedostatek kvalitních učitelů. Řešíte obdobné problémy?

Nedostatek učitelů je palčivý, dlouhodobě neřešený problém, který se týká všech lékařských fakult nejen v oboru Zubní lékařství. Výuka našich studentů probíhá na všech pracovištích Lékařské fakulty, proto je počet pedagogů značně široký. Učitelů na Klinice zubního lékařství a Kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie je cca 80. Část z nich pracuje jako part time teacher, to znamená, že mají svoji privátní zubní praxi a na určitou část úvazku se podílejí na výuce. Jako velký dlouhodobě neřešený problém vidím, že neustále stoupá počet starších pedagogů s největší erudicí v našich řadách, za které při jejich odchodu do důchodu není připravena plnohodnotná náhrada. Je to dáno dlouhodobě velkým nepoměrem mezi výdělkem lékařů v privátní sféře a lékařů, především mladých, pracujících na klinickém pracovišti. Protože pouze entuziazmus pro uživení rodiny nestačí, mnoho nadějných mladých kolegů nenávratně odchází do privátní praxe. Zbývající, kteří i přesto mají zájem zůstat, jsou natolik vytíženi výukou, že jejich vědecký růst s přísnými kriterii je velmi pomalý nebo žádný.

Odcházejí absolventi zubního lékařství do zahraničí?

Studium akreditovaného oboru Zubní lékařství umožňuje absolventům otevřít si privátní praxi ihned po promoci kdekoli v zemích EU. Odchod našich absolventů do zahraničí je otázka pohledu na danou tématiku. Přibližně 30% našich studentů jsou obyvatelé Slovenské republiky, kteří se vrací domů. Počet českých studentů odcházejících do zahraničí z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci je minimální.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?