Za vypsání neschopenky možná 70 korun

28. 7. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti budou možná muset za vypsání neschopenky platit lékařům v ordinaci přímo z ruky do ruky až sedmdesát korun. "Nemohu tuto platbu vyloučit," řekl v úterý Právu prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.


Přikročit by se k ní mělo v případě, že ČLK neuspěje ve svém tlaku, aby veškeré náklady za vypsání neschopenky hradila lékařům Česká správa sociálního zabezpečení. Jak Kubek vyčíslil, lékaři mají za vystavení neschopenky, její ukončení a jednu kontrolu během léčby administrativní náklady zhruba sto korun.

Od 1. srpna jim bude Česká správa sociálního zabezpečení proplácet 26 korun jako poštovné za odeslání neschopenky. Dosud lékaři dostávali od zdravotních pojišťoven zaplacen pouze takzvaný signální kód za hlášení nemoci. Ten činí 5,25 koruny.

Za administrativu spojenou s neschopenkami, kterou komora vyčíslila na sto korun, nedostávali od zdravotních pojišťoven ani korunu.

„Jsme rádi, že teď lékaři dostanou alespoň těch šestadvacet korun. Zbývá ale ještě 74 korun a my požadujeme, aby nám tyto administrativní náklady spojené s neschopenkami také hradila Česká správa sociálního zabezpečení. Není přece možné nutit soukromé lékaře, aby pracovali zadarmo,“ prohlásil Kubek.

Ministr je připraven o návrzích diskutovat

Prezident ČLK teď bude jednat s novým ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, aby společně vytvořili tlak na ministerstvo práce a sociálních věcí.

To totiž může zajistit, aby Česká správa sociálního zabezpečení proplácela i zbývající administrativní náklady spojené s neschopenkami. Pokud lékaři neuspějí, budou podle Kubka tuto částku požadovat na pacientech. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň Právu sdělil, že ministr je připraven o návrzích diskutovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?