Za záchranu života dostali cenu mladíci nebo hasiči ze Studénky

8. 4. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlatý záchranářský kříž za záchranu života dostali dva mladíci za pomoc topícím se dětem a hasiči zasahující při tragické nehodě vlaku a kamionu ve Studénce. Oceněn byl také Martin Šimek, který z hořícího vozu, ač těžce zraněn, vytáhl dva své kamarády.


Vyznamenání jim na Pražském hradě předal Miloš Zeman.

Šimek cenu získal za statečnost při havárii, kdy automobil řízený jeho kamarádem narazil do stromu. I přes své těžké zranění se dokázal z vozu dostat a zavolat pomoc. Ještě před příjezdem záchranářů z automobilu vytáhl oba své těžce zraněné kamarády. Posledního z nich těsně předtím, než celý vůz vzplál.

Další cenu obdrželi Martin Bartoš a Matěj Hulík. Pomohli ženě, které se topily dvě děti. Novinářům po převzetí ocenění řekli, že dítě na odrážedle sjelo do vody. Matka pro dítě hned skočila, ale zapomněla zabrzdit kočárek, který do vody sjel také. Mladíci, kterým v té době bylo 17 let, přispěchali na pomoc a děti vytáhli. Svůj zákrok popsali jako automatický, strach při něm prý neměli. Za nejtěžší označili vytažení kočárku nasáknutého vodou.

Ocenění si odnesli i zástupci moravskoslezských hasičů, kteří se podíleli na zásahu při srážce vlaku a kamionu ve Studénce, nebo Jana Fojtlová, která jako operátorka tísňové linky dokázala přesnými pokyny zachránit na dálku roční holčičku, která vdechla kuličku hroznového vína a nedýchala. „Musela jsem se nejprve zorientovat, co se děje,“ řekla před novináři. Na vystresovanou volající paní prý musela zvolit důraznější postup, aby ji přiměla ke spolupráci, než dojeli záchranáři.

Zlatý záchranářský kříž za humanitární čin mimo Česko dostal takzvaný traumatým, který pomáhal obětem loňského ničivého zemětřesení v Nepálu. Tvořilo jej devět lékařů a deset zdravotních sester z brněnské fakultní nemocnice, 14 hasičů a jeden tlumočník.

Zlaté záchranářské kříže v dalších kategoriích dostali Jan Rom a Petr Dřevikovský, kteří z hořícího automobilu vyprostili jak řidiče, tak jeho spolujezdkyni. Vůz záhy poté celý shořel. Ocenění si dnes z Hradu odnesl i velitel hasičů Unipetrolu Petr Králert, který loni v srpnu velel zásahu v chemičce při úniku propylenu. Podle organizátorů dnešního ocenění díky jeho včasnému vyhlášení evakuace zaměstnanců chemičky se havárie obešla bez ztrát na životech.

Cenu policejního prezidenta dostal Antonín Novák, který se jako první dostal do hořícího domu, ze kterého dokázal navzdory nízké viditelnosti vyvést dvě ženy. Zlatý záchranářský kříž za přínos pro záchranářství od Zemana dostal Anatolij Truhlář, odborník na resuscitaci. Další cenu získal Pavel Soukup za projekt dobrovolných hasičů v domě starajícím se o postižené lidi.

Oceněným Zeman poblahopřál a řekl jim, že největší odměnou pro ně bude to, že celý jejich „život bude prozářen vzpomínkou“, že pomohli někomu jinému. Zároveň řekl, že má vlastní nominaci do dalšího ročníku. Dozvěděl se prý o případu, kdy jeden voják při hromadném seskoku zachránil kolegu, kterému se zamotal padák. „Riskoval svůj život a prokázal svou obratnost,“ poznamenal prezident.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?