Záchranáři na Vysočině dostanou 14 nových sanitek

10. 6. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři na Vysočině získají za pomoci evropské dotace 14 nových sanitek. Součástí projektu obnovy vozového parku je také další elektronizace zdravotnických služeb. Kromě sanitních vozů dostanou záchranáři i čtyři desítky přístrojů na nepřímou srdeční masáž.


Jako dodavatele vybrala rada kraje společnost Fosan z Ivančic na Brněnsku s nejnižší nabídkovou cenou 55,5 milionu korun. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek.

„Nejzazší termín pro dodání vozidel je konec listopadu. Některé ze sanitek by mohly být uvedeny do provozu už během prosince,“ řekla ČTK ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová. Modernější elektronické zařízení zlepší sdílení dat mezi záchrannou službou a zdravotnickými zařízeními.

Průměrné stáří současných sanitních vozů je kolem pěti let. Z ostrého provozu se sanitky vyřazují po osmi letech, případně po najetí 250.000 kilometrů. Ve vozovém parku je kolem 60 vozidel rozmístěných na 21 stanovištích, některá z nich jsou i starší než deset let. Záchranáři jich vyměňují každoročně šest až sedm. „Vyřazené sanitky si mohou vzít nemocnice pro své převozové služby,“ dodal hejtman.

V roce 2014 vyjela krajská záchranka k více než 40.000 případů. Zdravotníci nejčastěji zasahovali u pacientů se somatickými onemocněními a úrazovými stavy, četné jsou také výjezdy k infarktům a mrtvicím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?