Záchranáři s pěti vrtulníky cvičili záchranu lidí při povodních

4. 5. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranu lidí při povodních za pomoci pěti vrtulníků nacvičovaly včera v Pojizeří záchranné složky. Zapojilo se přes 100 profesionálních i dobrovolných hasičů, policistů a záchranářů. Sdělila to krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Jedná se podle ní o největší cvičení podobného druhu v kraji od povodní v roce 2010.


Cvičení simulovalo situaci, kdy silný déšť a vítr způsobily několik sesuvů a lokálních povodní na tocích Jizery a Mohelky. Kvůli poškození mostů a popadaným stromům se v modelové situaci k ohroženým lidem nemohli záchranáři dostat po zemi. Liberecký kraj to zažil v reálu při záplavách před osmi lety. V srpnu 2010 tehdy dostali záchranáři vrtulníky do bezpečí 158 lidí, devět psů i jednu kočku. Jiná cesta než vzduchem k nim nevedla. „V nejkritičtější situaci operovalo na postiženém území v jednom okamžiku sedm vrtulníků,“ dodala Bílková.

Záchranáři měli v rámci cvičení k dispozici pět vrtulníků, z toho tři policejní a po jednom od armády a letecké záchranné služby. Z vrtulníků záchranáři monitorovali zasaženou oblast, zásobovali obce humanitární pomocí, přepravovali kynology a především zachraňovali osoby. Jedním z cílů bylo také prověření komunikace mezi velitelským štábem, pozemními jednotkami a různými typy vrtulníků. „Což vůbec není jednoduché. Každý stroj je vybavený jinými komunikačními prostředky,“ řekla mluvčí.

Složitá na koordinaci byla například evakuace z fiktivně zaplavovaného kempu na Ostrově na Malé Skále na Jablonecku. Dvacet figurantů bylo evakuováno za pomoci čtyř vrtulníků do deseti minut, stroje dohromady přistály sedmkrát. „Spokojený jsem, frčelo to velmi rychle. Koordinace strojů ve vzduchu byla skvělá, nebyl tam žádný problém. Všichni byli evakuováni, jak měli být,“ uvedl vedoucí stanoviště a velitel stanice hasičů v Jablonci Ladislav Žák. Pokud by něco takové nastalo v reálu, evakuace by podle něj netrvala o mnoho déle. Na Ostrově podle něj cvičili, protože tam k evakuaci turistů při povodních museli z preventivních důvodů už v minulosti přistoupit. „Tehdy ale mohli odjet po zemi, nebylo potřeba vrtulníků,“ dodal.

S pomocí vrtulníků záchranáři také cvičně zachraňovali tonoucího z řeky, vyčerpaného rybáře na člunu či lidi, které rozbouřená voda uvěznila na mostku či na stromě u řeky. Na zámku v Semilech jiný figurant sloužil pro nácvik záchrany lidí ze střechy a okna zaplavené budovy a nechyběl ani nácvik záchrany seniora z nepřístupného zaplaveného terénu či pátrání po ztracené osobě. Součástí cvičení byla také doprava kynologů ke zřícenému objektu a přeprava humanitární pomoci z letiště v Lomnici nad Popelkou a z fotbalového hřiště v Semilech do okolních obcí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?