Záchranáři v Pardubickém mají šest nových sanitek

6. 11. 2013 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
V Pardubickém kraji bude ještě letos jezdit šest nových sanitek. Nové vozy stály více než 12 milionů korun a zaplatily se z rozpočtu zdravotnické služby. Ročně záchranáři obnovují zhruba čtvrtinu vozového parku, celkem mají 27 vozů. Novinářům to řekli zástupci kraje a záchranářů.


„Záchranka měla v minulých letech problémy se zastaralými vozy. Vozový park se v posledních čtyřech letech stále obměňuje. Technický stav sanitek je teď na nejlepší úrovni za 13 let existence kraje,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Nové sanitky dostanou posádky ve Vysokém Mýtě, v Přelouči, Moravské Třebové, Lanškrouně, Skutči a Žamberku. „Z aktivní služby vyřazujeme vozy, když mají najeto 200.000 až 250.000 kilometrů. Dostávají je nemocnice, hasiči, LDN nebo městská policie,“ řekl ředitel zdravotnické služby Pavel Svoboda.

Nové sanitky mají náhon na čtyři kola a silný motor. Podle Svobody mají dobré jízdní vlastnosti. „Jsou to dvoulitry se všemi bezpečnostními prvky. Pořizovací náklady jsou sice vyšší, ale třeba při sněhové kalamitě někde v Králíkách je jejich potřeba neoddiskutovatelná,“ řekl Svoboda.

Zdravotnická služba ročně dostává na provoz asi čtvrt miliardy korun. Z toho 180 milionů korun vydá na mzdy 350 zaměstnanců. Pravidelný příspěvek kraje se ročně pohybuje okolo 140 milionů korun, zbytek dostává jako platby od zdravotních pojišťoven.

V kraji je 27 posádek na 15 místech, z toho na 14 základnách slouží také lékař. V poslední době záchranáři suplují i práci pohotovostí a obvodních lékařů. Četnost jejich výjezdů stoupla z více než 30.000 na loňských 42.000.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?