Záchranka bude tři dny v týdnu bez lékaře

23. 7. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli nedostatku personálu bude od 1. srpna třikrát v týdnu vyrážet na Moravskotřebovsku k vážným případům záchranka bez lékaře v sanitce.


Lidé se však podle odborníků nemusí obávat o sebe či své blízké. Vyškolený personál bude k infarktům, dopravním nehodám, porodům a dalším událostem vyjíždět a na místě poskytne první pomoc stejně kvalitně jako doktor.

„Přes námitky zástupců obcí a interpelaci starosty Moravské Třebové Miloše Izáka na červnovém krajském zastupitelstvu dostalo město informaci o zavedení systému RZP, který bude fungovat tři dny v týdnu bez lékaře. Moravská Třebová a Polička s Jevíčkem nyní zvažují, že budou iniciovat jednání s praktickými lékaři z regionu, zda by nebyli ochotni služby u záchranky zajišťovat,“ vysvětlila Dagmar Zouharová, tisková mluvčí Moravské Třebové.

Rychlá zdravotnická pomoc, zkráceně RZP, pro místní znamená, že k případům pojede řidič a zdravotnický personál, tedy záchranář nebo zdravotní sestra.

Chybí lidé

„K tomuto systému se musíme uchýlit, protože nemáme dostatek doktorů, kteří by byli ochotní u nás pracovat,“ uvedla tisková mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Hana Škuligová. Podobné problémy znají prakticky ve všech nemocnicích, o úbytku kvalifikovaného personálu, nejenom doktorů, ale i zdravotních sester, se hovoří už dlouho.

„Konkrétně na Moravskotřebovsku jsou tyto problémy způsobené tím, že už nám bohužel nemůže pomáhat paní doktorka, která s námi v daném regionu pracovala,“ dodala Hana Škuligová s tím, že lékařce je navíc už sedmdesát let. Sloužila tedy i v době, kdy si mohla užívat zaslouženého důchodu.
Absence lékaře ve voze záchranné služby by však neměla negativně ovlivnit nebo dokonce snížit kvalitu poskytované péče. „Posádky jsou vycvičené, pravidelně je školíme, umí poskytnout stejně kvalitní první pomoc jako lékař. Záchranná služba má zachraňovat životy. To naši řidiči a zdravotní sestry umí,“ vysvětlil Miloslav Havelka, vedoucí vzdělávacího výcvikové střediska při nedávném dni záchranných složek. S jeho názorem souhlasí i doktorka Hana Škuligová.

„Posádka záchranky přijede, poskytne odbornou a kvalitní první pomoc ve stanoveném čase. Následně můžou pacienta převést do nemocnice a během cesty komunikovat s dispečinkem a lékařem, který jim například může říct, jaké léky mají pacientovi dát. Nebo k případu o několik minut později přijede doktor přímo k místu zásahu, v tu dobu už bude pacientovi poskytnuta nezbytná pomoc, a na místě určí další postup,“ dodala Hana Škuligová.

Není se čeho bát

Případným obavám lidí se snaží záchranáři předejít vysvětlením, že například při dopravní nehodě se stejně sanitka nedostane na místo okamžitě. O přežití zraněných v praxi rozhodují také samotní svědci a účastníci nehody, což jsou v drtivé většině laici řídící se pokyny z dispečinku.

„Telefonát na linku 112 nebo 155 je skutečně to, co pacientům pomáhá přežít. Laici nejsou proškolení, ale operátoři jsou a opravdu poradí se vším, co se týká první pomoci. Podle odborných pokynů zvládne poskytnout první pomoc i dítě. Školák zvládne udělat masáž srdce i osmdesátikilovému dospělému,“ dodal Miloslav Havelka.

Hledají lékaře

Špatnou personální situaci ve zdravotnictví chtějí řešit dokonce i samotné radnice na Moravskotřebovsku. Pokud by se jim z řad místních obvodních lékařů podařilo sehnat dobrovolníky, kteří by chtěli pomáhat i záchranné službě, nic by jim nemělo stát v cestě. „Tito lékaři mají atestace, které jsou pro službu u nás nutností. Pokud by se někdo přihlásil, budeme jenom rádi. Nové lékaře samozřejmě hledáme i my sami,“ dodala Helena Škuligová.

Systém RZP podle Hany Škuligové v současné době funguje například v Žamberku. Na Svitavsku je situace kromě Moravskotřebovska poměrně dobrá, ačkoliv není ideální. „V Poličce doktory máme, ve Svitavách je situace relativně dobrá, je to okresní město a snažíme se v těchto centrech mít více doktorů, kteří v případě nouze vyjíždějí pomáhat jinam. V Litomyšli máme personál také,“ uvedla. Určitou kompenzací pro obyvatele Moravské Třebové, Jevíčka a dalších obcí bude novinka. V oblasti budou k okamžité pomoci umístěny dvě posádky rychlé zdravotnické pomoci.

Zástupci obcí však chtějí přesvědčit hejtmana otevřeným dopisem. „Situaci chceme nadále řešit, nijak ale nezpochybňujeme kvality zdravotníků,“ uvedla mluvčí Dagmar Zouharová. Souhlasí s ní i starosta Jevíčka Dušan Pávek. „Stát by měl vytvořit lékařům takové podmínky, aby byla zohledněna rizikovost lékaře, který se musí rozhodovat velmi rychle a často je pod tlakem okolí. Jsme však rádi, že lidem zatím pomůže proškolený a kvalitní personál,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?