Záchranka chce koupit dalších devět přístrojů pro srdeční masáž

4. 5. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská záchranka chce koupit devět přístrojů pro nepřímou srdeční masáž, odhadem za ně zaplatí tři miliony korun. Pacienta přístroje umí masírovat i při převozu sanitkou, v mechanickém stlačování hrudníku nahradí ruce člověka.


ČTK to zjistila z věstníku veřejných zakázek. V současné době tyto přístroje jsou v každé sanitce, dosluhující se ale musí postupně obnovovat.

„Pořízené přístroje budou zajišťovat automatické komprese od počátku zásahu v terénu, během převozu sanitním vozem až do předání pacienta v nemocnici,“ píše se v dokumentaci k veřejné zakázce. Záchranáři se tak budou se moci zaměřit na jiné úkony. Odhadovaná cena za devět přístrojů a jejich čtyřletý servis je 3,1 milionu korun.

Část pacientů se zástavou srdce může zachránit převoz do nemocnice za stálé masáže srdce a v nemocnici napojení na přístroje, které zajistí vnější oběh krve. Pacient při mechanické resuscitaci fakticky nežije, protože mu netepe srdce, lékaři v mezidobí mohou vyřešit jeho zdravotní potíže. Upozorňují ale, že mechanická masáž a následné napojení na mimotělní oběh není vhodné pro všechny pacienty se zástavou, hodí se jen pro velmi malé procento z nich.

K zástavě srdce vyjíždějí pražské sanitky dvakrát až pětkrát denně. Loni resuscitovali 571 lidí, asi polovinu se podařilo oživit na místě.

V Evropě ročně zemřou na zástavu srdce statisíce pacientů. V Česku se do nemocnice dostane asi 40 procent z nich, 60 procent zemře na místě. Kolem poloviny z hospitalizovaných zemře na další komplikace a pět procent má závažný neurologický problém. Bez dalších problémů tak přežije deset až 15 procent lidí. Nejčastější příčinou zástavy oběhu bylo loni kardiologické onemocnění, nejčastější obětí bývají muži ve věku 64 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?