Záchranka nemusí jezdit bez lékaře

9. 5. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní z Litomyšle se pustili do dalších jednání s vedením nemocnice. Řešili personální problém rychlé lékařské pomoci.


Radní na své zasedání přizvali ředitele nemocnice Věroslava Valentu. Důvodem bylo jednání o zachování rychlé lékařské pomoci (RLP) s účastí doktora v posádce. Od letošního roku jezdily sanitky v době od půl osmé ráno do půl čtvrté odpoledne bez něj. Jednání litomyšlských radních s ředitelem nemocnice přineslo návrh, jak celou situaci změnit a pokrýt tak službami celý den.

Na žádost Pavla Svobody, ředitele Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, o vyřešení personálního obsazení posádek, vypracovalo vedení nemocnice plán jak zajistit služby doktorů tak, aby byly splněny požadavky na odbornost lékařů, zajištění finančních prostředků a vše vyhovělo zákonným normám. V tomto případě se jednalo hlavně o přesčasy doktorů.

Úspěšné jednání

„Podařilo se nám zkoordinovat nemocniční i obvodní lékaře. Můžeme řediteli Svobodovi předložit určitou kapacitní možnost, která směřuje k zachování rozsahu pomoci,“ říká ředitel litomyšlské nemocnice. Situace ohledně RLP v Litomyšli rozvířila debatu nejen v samotném městě, ale i v okolních obcích. Občané se tak v nedávné době sešli jak s Pavlem Svobodou, tak i s Romanem Línkem, který je odpovědný za zdravotnictví v celém Pardubickém kraji.

„Sešla se tady souhra několika okolností, které nikdo z nás nemůže přímo ovlivnit. Zdravotnická záchranná služba má málo lékařů a nový zákoník práce, který platí od letošního roku, jim neumožňuje tak velký počet přesčasových hodin, jaký byl dosud. Navíc onemocněl kmenový lékař ve Vysokém Mýtě, který měl na starosti významnou spádovou oblast důležitou pro včasný dojezd vozů záchranky,“ hovoří o příčinách vzniku celé situaceRomanLínek.

Seznam lékařů

Význam spádovosti litomyšlskéRLPsi uvědomuje i vedení města, a proto bralo ohledy při řešení na celý systém záchranné služby kraji. Seznam lékařů, který míří k rukám ředitele Svobody, byl sestaven tak, aby nedošlo k narušení práce na jiných základnách. Radní očekávají, že nebude odmítnut.

„Velmi vítáme vstřícnost nemocnice. Hledali jsme model a personální kapacitu, abychom nabídli řediteli Svobodovi obsazení i denních služeb. Chceme nadále koordinovat kroky města s vedením nemocnice, aby byla stabilizovaná. K tomu by měla sloužit další pravidelná společná jednání,“ říká místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?