Záchranka se chystá na krizové situace, koupí tři speciální vozy

9. 6. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská záchranná služba se chystá na krizové situace. Koupí tři speciální vozy za téměř 3,5 milionu korun, pořídí například devítimístný mikrobus nebo vozidlo na převážení většího množství zdravotnického materiálu. ČTK to zjistila z oznámení ve věstníku veřejných zakázek.


„Bezpečnostní situace v Evropě zvýšila nároky na lepší vybavení záchranářů pro případ mimořádných událostí,“ sdělila ČTK mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová. Velký význam při mimořádných událostech má i rychlá přeprava záchranářů na místo, záchranná služba proto pořídí tři speciální vozidla.

„Jeden vůz zajistí okamžitou dostupnost vedoucího zdravotní složky, druhé vozidlo dodávkového typu je určené pro přesun materiálu, třetím je devítimístný mikrobus pro svoz posil, tedy kolegů, kteří mají volno,“ doplnila mluvčí. Dodávkou bude možné převážet kontejnery s uskladněným materiálem, léky, nosítka nebo nafukovací stany. S nákupem aut záchranka počítá v posledním čtvrtletí letošního roku.

Záchranná služba se na zvýšené riziko připravuje už od konce loňského roku. Před silvestrovskou směnou vybavila záchranáře přilbami se štítem a čelovkou a odolnými kevlarovými rukavicemi. Inspektoři provozu, kteří v případě mimořádné události vedou zásah, dostali nově neprůstřelné vesty. Další vesty chce záchranka nakoupit spolu s městskými strážníky, v každé sanitce by měly být dvě. Nově nakoupili záchranáři také speciální boxy s množstvím zdravotnického materiálu pro až třicet osob, které by využili při hromadném neštěstí.

Pražští záchranáři loni ošetřili více než 115.000 pacientů. Ošetřených každoročně přibývá, tentokrát jich bylo meziročně o 4,6 procenta více. Ročně hospodaří zhruba se 400 miliony korun, z nichž 60 procent dostává jako příspěvek od hlavního města, zbytek jí proplácejí zdravotní pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?