Záchranka se z areálu tanvaldské nemocnice přestěhuje do V. Hamrů

18. 4. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V areálu nemocnice v Tanvaldu na Jablonecku za pár měsíců zruší základnu Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Přemístí ji do bývalé požární zbrojnice ve Velkých Hamrech, vzdálené od nemocnice tři kilometry. Pacientů se změna nedotkne.


ČTK to řekl krajský ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík.

„Dojezdový čas se příliš nezmění,“ uvedl Mackovík. Podle něj jsou obě místa od sebe vzdálená asi dvě až tři minuty. Pro záchranku podle něj nemá ani význam, že sídlí v tanvaldské nemocnici. „Není spádová a věnují se tam spíše následné péči. Pacienty obvykle vozíme do Jablonce nebo Liberce,“ doplnil ředitel.
V Tanvaldu s 6700 obyvateli jsou se stěhováním smíření. „Nejsme schopni to ovlivnit, Nabízeli jsme jim vhodný pozemek, bohužel z toho sešlo,“ řekl ČTK starosta Tanvaldu Petr Polák.

Podle Mackovíka byl ale nabízený pozemek v záplavové oblasti, navíc záchranka ani kraj, jako její majitel, nemají peníze na výstavbu nového stanoviště. Stěhováním záchranná služba ušetří. Podle krajské náměstkyně pro zdravotnictví Zuzany Kocumové ročně na provoz v pronajatých prostorech ve Velkých Hamrech vydají asi 273.000 korun, což je o 100.000 Kč méně než v Tanvaldu.

Zlepší se i zázemí pro záchranáře. V areálu nemocnice sídlili v budově, která byla v nevyhovujícím technickém stavu. „O letošní zimě se porouchal i kotel a museli jsme tam dát za mrazů přímotopy. Protože tam jsou ale staré rozvody elektřiny, tak docházelo k opakovaným výpadkům a nešly nám počítače,“ vylíčil Mackovík.

Ve Velkých Hamrech s 2800 obyvateli by měla mít záchranka funkční základnu pravděpodobně od července letošního roku. Úpravy vnitřního uspořádání pro potřeby záchranářů zaplatí místní městský úřad, který je majitelem objektu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?