Záchranku lze volat pomocí aplikace, která odešle i přesnou polohu

10. 3. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní záchrannou službu lze ode dneška volat i pomocí mobilní aplikace, stačí stisknutí tlačítka. Záchranářům výrazně pomůže tím, že odešle i přesnou polohu volajícího.


Lidé si ji mohou stáhnout do mobilu zdarma a funguje pro operační systémy Android a iOS. Jde o novou aplikaci pro chytré telefony, kterou budou využívat záchranáři v celé České republice. Na tiskové konferenci ji dnes představil ředitel jihomoravské záchranné služby Milan Klusák.

Aktuálně je na systém napojeno 12 ze 14 krajů a do letních prázdnin by se měly připojit i Středočeský a Jihočeský kraj. „V krizové situaci například při dopravní nehodě či úrazu v terénu si řada lidí nedokáže vybavit svou přesnou polohu. Stisknutí tlačítka je v tuto chvíli nejjednodušším způsobem,“ uvedla Jana Kubalová z jihomoravské záchranky. Pro záchranáře jde o výraznou pomoc. Za posledních 20 let jim sice začala pomáhat nová technika a nové informační systémy, předání informace o události a lokalizace se ale dějí stále telefonicky. Sice lze lokalizovat volajícího, často však může být chyba v přesnosti až deset kilometrů.

Aplikace jedním stisknutím tlačítka umožní jak vytočit linku 155, tak odeslat informaci o přesné poloze. Pokud člověk trpí nějakými onemocněními, může si předem do aplikace zadat informace o svém zdravotním stavu. Podle tvůrce aplikace Filipa Maleňáka má aplikace bezpečnostní opatření proti tomu, aby se neodeslala nouzová zpráva nechtěně. „Tlačítko je nutné přidržet tři vteřiny a poté je ještě dalších pět vteřin, kdy lze volání zrušit. Poté se odesílá zpráva,“ uvedl Maleňák.

Pro zájemce je k dispozici také vzdělávací část aplikace, která nabízí interaktivní návod pro poskytnutí první pomoci. Aplikace umí také vyhledat nejbližší pohotovost či lékárny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?