Záchranné službě dlouhodobě chybějí lékaři

11. 11. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranná služba v Karlovarském kraji se dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů. Kvůli tomu drží lékaři záchranky přesčasy nad zákonem povolené limity.


Územní zdravotnické záchranné službě (ÚZZS) Karlovarského kraje (KK) tak hrozí pokuty od úřadu práce v řádu miliónů korun.

Krajská radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská (Doktoři) proto žádá vedení karlovarské krajské záchranky, aby vytvořilo novou koncepci, podle které by lékaře v posádkách sanitek zastoupili vystudovaní záchranáři. Podle ředitele ÚZZS Ivo Tukinského by se ale tím snížila kvalita poskytované přednemocniční péče.

„Veřejnoprávní kontrola například zjistila, že lékaři drželi nedostatečný počet odpočinkových hodin nebo drželi více pracovních úvazků, než je podle zákoníku práce možné,“ uvedla Podzemská s tím, že Tukinski dostal do poloviny prosince čas na to, aby vypracoval návrh opatření, aby nebyl zákoník práce nadále porušován.

„Lékařů je málo a my to nezměníme a musíme s tím faktem pracovat,“ pokračovala Podzemská, podle které je řešením náhrada draze nasmlouvaných lékařů vystudovanými záchranáři.

„Lékaři v zahraničí na západ od nás v sanitkách vůbec nejezdí,“ uvedla krajská radní, podle které více než polovina výjezdů jsou převozy pacientů do jiných nemocnic mimo kraj, kde by mohli lékaře také nahradit záchranáři. „Taková změna by znamenala snížení kvality poskytované přednemocniční péče,“ uvedl Tukinski, podle kterého v současné době slouží lékaři na devíti výjezdních místech záchranky.

„Po požadovaných změnách by lékaři zůstali pouze v bývalých okresních městech, tedy v Karlových varech, Sokolově a v Chebu. Z Toužimi nebo Aše by museli odejít,“ vysvětloval.

„Podle mého názoru to nejde rozhodnout bez veřejné diskuse, protože to není manažerské, ale politické rozhodnutí,“ dodal Tukinski, podle kterého bez přesčasů spadnou lékaři se mzdami bez příplatků dolů, takže nebudou mít důvod u záchranné služby pracovat. Podle Tukinského není navíc pravda, že by v zahraničí nejezdili se záchrankou lékaři.

„Záchranář má omezené pravomoci a nemůže například podat bolest utišující léky,“ poznamenal s tím, že „veřejnost si lékaře v sanitce žádá. Byla by to cesta o dvacet let zpět,“ dodal.
Podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) je ale současný systém záchranné služby v kraji nastaven dobře a není třeba jej měnit.

„Výsledky kontrol nemůžeme ale nerespektovat,“ uvedl Novotný. „Není ovšem možné z pozice krajské radní něco pouze nařizovat, ale je třeba jednat a hledat řešení ve spolupráci,“ uvedl Novotný, který přivítal návrhy Tukinského na zavedení motivačních prvků při náboru nových lékařů.

Jedná se například o stipendia studentům vysokých lékařských fakult nebo nabídka nájemních startovacích bytů. Podle Tukinského je ale podobná situace v celé ČR, a proto je podle něj třeba vytvořit zákon o záchranné službě, jako mají například policisté nebo hasiči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?