Zahraniční stážisté jsou na pražských fakultních klinikách

16. 7. 2012 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zahraniční stážisté medicíny se letos popatnácté seznamují v červenci s praktickou medicínou na pražských fakultních klinikách. ČTK to za organizátory řekl šéf polikliniky Národní Martin Jan Stránský.


Letos přijela do Prahy stovka studentů, za 15 let už více než 1000. Jako jediný je tento český program v mezinárodním katalogu International Health Medical Education Consortium Catalogue, který nabízí stáže studentům amerických lékařských fakult v zemích celého světa.

„K dnešku participovali v programu studenti z více než 47 lékařských fakult z celého světa. Vedle USA i ze zemí jako Indonésie, Portoriko, Kanada, Británie, Nizozemsko, Austrálie, Ukrajina a Tasmánie,“ upřesnil.

Dopoledne navštěvují medici fakultní nemocnice Všeobecnou, Vinohradskou, v Motole, Vojenskou nemocnici, Homolku, Thomayerovu a na Františku. Odpolední semináře, na kterých se rozebírají různé zdravotnické modely a systémy, se konají na Stránského poliklinice.

„Cílem programu je pozitivně ovlivnit základní způsob myšlení mladých mediků, seznámit je s českým systémem medicíny, který dokazuje úspěchy i problémy transformace, a dát jim zároveň srovnání různých systémů zdravotnictví ve světě,“ řekl Stránský.

Studenti se už tradičně také sejdou na neformální diskusi s velvyslancem USA v Praze Normanem L. Eisenem. Přítomen bude i poradce českého ministra zdravotnictví Pavel Vepřek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?