Zájem o testy klesá. Teď se platí

8. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na polovinu klesl v posledních týdnech zájem lidí o vyšetření krve na přítomnost viru HIV v laboratoři v brněnské Bratislavské ulici. Do poloviny prosince bylo vyšetření zdarma. Teď laboratoři chybějí peníze, proto testy zpoplatnila.


Lidé se mohou nechat vyšetřit každý všední den od devíti do dvanácti hodin dopoledne. „Testy už ale stojí 324 koruny,“ sdělila lékařka z laboratoře Hana Štroblová.

Dotace ministerstva zdravotnictví sice v minulých letech nepokryla všechny náklady spojené s testováním, ale výrazně pomohla. Letos laboratoř zatím žádné peníze nedostala, proto bezplatné testování zastavila. Zatímco dřív přišlo na vyšetření až třicet lidí denně, teď jich není ani polovina.

Loni přitom odborníci zaznamenali v České republice nejvíc nakažených od roku 1985, kdy se nákaza poprvé objevila. Brněnský psycholog Aleš Aujezký už dřív upozornil, že za stále vysokým počtem nakažených je hlavně sexuální pud. „Je mnohdy tak silný, že přehluší hlas rozumu. Člověk pak nedokáže pořádně ovládat své jednání,“ řekl.

Řada organizací se proto snaží lidi varovat. Osvětové akce pořádají hlavně na přelomu listopadu a prosince. První prosincový den je totiž Světovým dnem AIDS.

Brňané mohou podstoupit vyšetření i ve Fakultní nemocnici Brno. I tam za ně zaplatí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?