Zájemci o koupi novorozence existují

8. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jedna lékařka mi naznačovala, že by uvítala mou spolupráci při zajištění nelegální adopce. Po dohodě s rodičkou se měl budoucí adoptivní otec přihlásit k otcovství...


Severní Čechy - Novorozenci jsou v České republice objektem obchodování. Podezření z podobných praktik zdravotnická zařízení rezolutně odmítají, včetně ústecké krajské nemocnice. Nicméně někteří lékaři přiznávají, že se s lidmi, kteří prostřednictvím úplaty chtěli obejít pořadník žadatelů o adopci, někdy v praxi setkali.

„Jedna lékařka mi naznačovala, že by uvítala mou spolupráci při zajištění nelegální adopce. Po dohodě s rodičkou se měl budoucí adoptivní otec přihlásit k otcovství a zajistit si tak právo na dítě,“ popsal svou zkušenost lékař novorozeneckého oddělení ústecké Masarykovy nemocnice František Čermák. Takové praktiky však zásadně odmítá, a nemá žádnou informaci, že by se v Masarykově nemocnici někdy udály. V podobném případě nedávno policie obvinila z obchodování s dětmi Ukrajinku, která dvakrát porodila v nejmenované české nemocnici a vždy za otce označila muže z rodiny, která měla o dítě zájem. Vyšetřovatel stíhá i zdravotní sestru, která údajně obchod zprostředkovala. Poslankyně parlamentu Jana Volfová (ČSSD) zašla v popisu nelegálních adopcí v českých nemocnicích ještě dále. Podle jejích informací existují porodnice, kde lze anonymně porodit a zařídit vše potají, aby si dítě mohla odnést cizí žena. „Vím o jednom zařízení, kde nelegálně udali šest dětí za tři roky a fiktivními matkami byly převážně cizinky. Děti se prodávají, ale nikdo ze mě nedostane, kdo mi to řekl, kdy a kde,“ měla prohlásit poslankyně na semináři v poslanecké sněmovně. Lékař novorozeneckého oddělení ústecké nemocnice připustil, že nelze z praxe vyloučit podobné nestandardní případy. Podle něho ale nynější spekulace vytvářejí pocit, že obchodování s dětmi je v ČR všeobecný jev, což odmítá. „Pokud poslankyně zná konkrétní případ, měla by předat informace policii, aby byli viníci potrestáni. Ale ona případ zneužívá pro předvolební boj,“ reagoval. Jana Volfová totiž informace použila jako argument pro prosazování svého návrhu na legalizaci anonymních porodů. Chce, aby žena měla právo porodit, aniž prozradí jméno. Dítě by pak bylo bráno jako nalezenec a mohlo by být rychle předáno k adopci. Návrh zákona by se měl projednávat ve sněmovně ještě do konce roku. Někteří lékaři se ale domnívají, že taková zákonná úprava obchodování s dětmi nezlikviduje. „Zůstane tu dál korupční prostor. Například za úplatu děti vybírat; „kvalitní“ pro bohaté adoptivní rodiče a pro obyčejné žadatele „méně kvalitní“,“ upozornil Čermák. Anonymním porodem se matka vzdá nejen povinností, ale práv souvisejících s porodem. Některé matky pocházející z okraje společnosti tímto způsobem získávají vítané finanční přispěvky, především porodné. Takže raději porodí veřejně, dítě později odloží a složitý proces adopce se nijak nezmění. Podle lékaře by spíše než anonymní porody pomohlo udělení větších pravomocí soudům, které by adopci urychlily.

MARTIN KRSEK, Severočeské noviny, 8.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?