Zákaz kouření může vést k zavírání restaurací, varuje svaz

4. 6. 2015 7:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákaz kouření v restauracích může podle Českého svazu pivovarů a sladoven způsobit zavírání restaurací zejména na menších městech a vesnicích. Na dotaz ČTK to řekl výkonný ředitel svazu Vladimír Balach.


Varovným příkladem je v tomto směru podle něj Velká Británie. Tam podle údajů asociace Beer & Pub od zavedení zákazu v roce 2006 končí svou činnost až 1500 podniků ročně, zatímco do té doby to bylo 400 ročně. Za osm let od zavedení zákazu kouření tak svou činnost ukončilo 10.000 hospod a barů, což je téměř pětina z jejich celkového počtu, uvedl svaz.

Návrh zákona počítá také s tím, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. „To je principiálně určitě v pořádku, akorát bude záležet na způsobu, jakým způsobem toho chce stát dosáhnout,“ uvedl Balach.

Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) uvítala zrušení automatů na prodej lihovin, kde byl nejvíce zneužíván anonymní výdej alkoholu mladistvým. „Ustanovení o uzavření provozoven, kde bude porušen zákaz podávání alkoholu mladistvým, je identické s návrhem UVDL, který jsme předložili již před dvěma lety po metanolové aféře,“ uvedl viceprezident unie Vladimír Darebník. Dodal, že krok vlády unie přijímá jako správný nejen z pohledu ochrany mladistvých, ale také z pohledu eliminace černého trhu s alkoholem.

Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona dnes schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?