Zákaz kouření v pohostinstvích by mohl zahrnout i vodní dýmky

23. 11. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Navrhovaný úplný zákaz kouření v pohostinstvích by se mohl vztahovat i na vodní dýmky. Vládní verze takzvaného protikuřáckého zákona sice pro vodní dýmky obsahuje výjimku, sněmovní zdravotnický výbor ji ale chce zrušit.


Úleva pro vodní dýmky vychází ve vládním návrhu z úpravy Martina Plíška (TOP 09), kterou poslanci podpořili při hlasování o původním protikuřáckém zákonu v květnu. Záměrem bylo hlavně to, aby restrikce nedopadla na čajovny. Sněmovna tehdy předlohu neschválila, protože se do ní v dílčích hlasováních dostala i možnost zřizovat v restauracích kuřárny bez obsluhy.

Ministerstvo zdravotnictví zahrnulo do nové normy všechny podpořené pozměňovací návrhy kromě kuřáren, tedy i úlevu pro vodní dýmky. Zdravotnický výbor ale navrhl její vypuštění v rámci úpravy, která prakticky rozšiřuje zákaz kouření i na restaurační zahrádky. Restrikce by se na zahrádky nebo jejich části nevztahovala jen v případě, pokud by je provozovatel ke kouření výslovně vyhradil a patřičně je označil. Tento pozměňovací návrh výjimku pro vodní dýmky neobsahuje.

Plíška úprava zdravotnického výboru překvapila. „Vodní dýmky k čajovnám patří, nepředstavují nějaké riziko,“ řekl. Za nesmyslnou označil i regulaci kouření na zahrádkách. Podporu výboru tomuto pozměňovacímu návrhu pokládá za porušení slibu, který dříve koalice dala.

Úpravu prosadil ve výboru jej předseda výboru Rostislav Vyzula (ANO), stejnou sepsal i Plíškův stranický kolega Rom Kostřica. Ve zdůvodnění uvedl, že vodní dýmky škodí zdraví stejně jako ostatní tabákové výrobky, a není proto důvod je privilegovat. Upozornil také na to, že vodní dýmky by bylo možné podle vládního návrhu kouřit ve všech restauracích, tedy i těch, které jsou už nyní z rozhodnutí provozovatele nekuřácké. Kostřica to označil za absurdní.

V restauracích by vládní norma umožnila používat vedle vodních dýmek elektronické cigarety. Pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické. Předloha by měla omezit i alkohol. Návrhu zákona by měla Sněmovna schvalovat v prosinci

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?