Zákon o neziskových nemocnicích má v Senátu minimální podporu

10. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tvůrci zákona, kterým chtějí v Česku vytvořit síť neziskových nemocnic, nezískali podporu ani od senátorů z výboru pro veřejnou správu. Výbor ve čtvrtek normu sice trochu překvapivě přímo neodmítl, ale většina jeho členů se k jeho normě postavila zdrženlivě. Fakticky se tím ale vyslovili proti jejímu přijetí...


Praha - Senát má zákon projednávat příští středu.

Senátní zdravotnický výbor už minulý týden téměř jednomyslně navrhl normu zamítnout. Sporný zákon ve sněmovně prosadili sociální demokraté a komunisté, kteří mají sílu senátní veto přehlasovat. Pravicoví senátoři by pak pravděpodobně normu napadli u Ústavního soudu.

Zákon počítá v první fázi se vznikem více než 140 veřejných neziskových nemocnic, jejichž péči by hradily zdravotní pojišťovny. Nemocnice, které by přeměnu odmítly, by dostávaly peníze jen za akutní péči. Jiné zákroky by lidé museli zaplatit. Podle kritiků normy by takovým nemocnicím hrozila likvidace. Zastánci naopak říkají, že zákon zaručí dostupnou péči všem.

Spoluautor předlohy Jaroslav Krákora (ČSSD) odmítl výtky, že by zákon znamenal zestátnění či znárodnění nemocnic, které chce změnit na neziskové. Podotkl, že nynější krajské nemocnice nadále zůstanou v majetku krajů.

Senátor ODS Pavel Eybert k tomu podotkl, že kraje budou mít odpovědnost, ale rozhodující pravomoci bude mít stát. Například mzdy v těchto nemocnicích se mají řídit podle zákona o platu v rozpočtových organizacích. Rozsah péče, druhy a počet přístrojů či počet lůžek má stanovit ministerstvo zdravotnictví. Krákora ale na rozšíření pravomocí ministerstva nevidí nic špatného.

I když pro schválení zákona ve výboru zvedl ruku pouze autor tohoto návrhu Jan Rakušan (ČSSD), Krákoru zjevně potěšilo hlavně to, že výbor normu přímo neodmítl. „S výsledkem jsem celkem spokojen,“ dodal na závěr jednání.

ČTK

Znění zákona odhlasované v první komoře parlamentu je k dipozici v rubrice Dokumenty na Zdraví.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?