Zákon zpřísní podmínky pro lékaře mimo EU přicházející do ČR

29. 6. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela zákona od letošního července zpřísní podmínky uznávání vzdělávání pro lékaře a zubaře ze zemí mimo EU, kteří přicházejí pracovat do Česka.


V plánu je asi roční přechodné období, po něj budou moci současní žadatelé o aprobaci své zkoušky dokončit za současných podmínek. Česká stomatologická komora chystané změny vítá, uvedli zástupci jejího vedení na tiskové konferenci.

„V současné době musí zubní lékaři ze zemí mimo EU absolvovat nostrifikační řízení, které ověří, že jejich vzdělání odpovídá. Jedná se o odborný test v jejich mateřském jazyce, pětiměsíční praxi pod dohledem českého lékaře a zkouška na ministerstvu zdravotnictví v českém jazyce,“ vyjmenoval prezident České lékařské komory Pavel Chrz.

Současná situace je podle komory alarmující. Zadání testů jsou podle Chrze veřejně známé, takže je na téměř 100 procent často složí i žadatelé, kteří poté u následující zkoušky neuspějí. „Někteří kolegové z ruskojazyčných zemí se pokoušeli o složení zkoušky už devětkrát,“ řekl Chrz. V té době při praxích stále ošetřují pacienty. Počet pokusů není omezený, roste jen cena za absolvování zkoušky.

„Z dvaceti žadatelů často byli schopni zkoušku složit jen dva,“ uvedl nastupující ředitel komory Roman Šmucler. Na začátku letošního roku měla komora asi 900 žádostí, podle Šmuclera se asi 700 kvůli zpřísňujícím se podmínkám rozhodlo požádat v jiné zemi.

„Za pět měsíců dostudovat odbornost, jazyk a ještě pracovat, to se nedá zvládnout,“ dodal Šmucler. Přesné podmínky nového aprobace stanoví ministerstvo zdravotnictví aktuálně připravovanou vyhláškou. „Byli bychom rádi, kdyby do budoucna byly nové testy s těmi samými otázkami, které píší Češi před závěrečnou zkouškou. Představovali bychom si, že by řízení trvalo rok či dva,“ dodal.

Příchod nových lékařů za zahraničí český stát podporuje kvůli nedostatku lékařů na venkově. Podle Šmuclera ale odslouží cizinci na venkově jen několik let a 53 procent z nich skončí v Praze nebo ve velkých městech. Často také odcházejí do zemí západní Evropy, kam díky uznání vzdělání v ČR bez omezení mohou.

Nyní je podle Chrze v Česku nejvíc lékařů ze zemí mimo EU z ruskojazyčných zemí. Je jich asi 500, což je skoro deset procent všech zubařů, kteří se věnují praxi. V Česku se podle komory pohybují i lékaři, kteří aprobační řízení vůbec neabsolvují. Podle Chrze jsou zaměstnáni především ve zdravotnických zařízeních ve velikých městech. Podle komory ale nejsou nijak postižitelní, dokud není nějaký problém.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?