Zákon zruší správní rady zdravotních pojišťoven, zůstanou dozorčí

2. 1. 2012 7:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle chystaného reformního zákona o zdravotních pojišťovnách mají být zrušeny správní rady pojišťoven. Instituce povede ředitel s dozorčí radou. Poslanci už ve vedení zasedat nebudou, řekl ČTK legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Reagoval na zprávu ČT, že poslanci dostávají za účast ve správní či dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) stotisícové roční odměny.


Ve správní a dozorčí radě VZP působí nyní podle ČT 18 poslanců, každému z nich plátí pojišťovna měsíčně zhruba 20.000 korun. Změnou ušetří šest milionů ročně. Nový zákon by měl platit od ledna 2013.

„Podle návrhu zákona se má zrušit správní rada, zůstane dozorčí rada, která bude tvořena po třetinách ze zástupců státu, pojištěnců a zaměstnavatelů,“ upřesnil Plíšek. Z nynějších 30 klesne počet členů na devět až 15 po třetině za každou skupinu.

Zákon předpokládá odpovědnost členů majetkem i odpovědnost trestní. „Na základě těchto nároků na ně předpokládáme, že by pobírali nějakou odměnu,“ řekl náměstek.

Poslanci už své zástupce volit nebudou, v orgánech VZP nebudou a v orgánech zaměstnaneckých pojišťoven nejsou už teď. „Tím pádem problém s placením odměn poslancům odpadá,“ řekl Plíšek.

Co se týče zástupců za stát, nepředpokládají zákonodárci, že je bude volit Poslanecká sněmovna.

„Zástupce za stát, což budou odborníci a úředníci, by schvalovala vláda na návrh resortů, které mají vztah k rozhodování o organizaci a financování zdravotnictví a pracovně-právních záležitostech v resortu,“ vysvětlil náměstek. Zástupce zaměstnavatelů by vybraly zaměstnavatelské svazy, zástupce pojištěnců pak organizace pacientů a pojištěnců.

Zákon má sjednotit podmínky pro fungování všech zdravotních pojišťoven. Těch je nyní osm, vedle Všeobecné zdravotní pojišťovny sedm resortních, oborových a zaměstnaneckých. Ty už teď mají ve správní a dozorčí radě po 15 členech, z nich třetina jsou zástupci zakladatelů, tedy i ministerstev zdravotnictví a práce, třetina jsou zástupci největších plátců a třetina zástupci občanů, především odborů.

Připravovaný zákon stanoví pojišťovnám nově odpovědnost za časovou a místní dostupnost péče, za tvorbu a kultivaci sítě zdravotnických zařízení. Vzniknout má kancelář zdravotního pojištění, bude místo VZP spravovat registry pojištěnců a dohlížet na dosud samostatné centrum mezistátních úhrad a národní referenční centrum.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?