Žalobce žádá v kauze zakázek Krajské zdravotní podmínky

20. 2. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zástupce navrhuje pro bývalé a současné manažery Krajské zdravotní za předražené zakázky podmíněné tresty. Zároveň žádá peněžitý trest a přiměřenou povinnost nahradit škodu.


Oproti původně podané obžalobě chce manažery uznat vinnými z porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Advokáti obžalovaných žádají zproštění viny. V případu je obžalováno pět bývalých i současných manažerů, René Budjač, Miloslav Řehák, Tomáš Indra, Eduard Reichelt a současný ředitel firmy Petr Fiala. Státní zastupitelství manažery obžalovalo z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinností při správě cizího majetku. Státní zástupce Jakub Juřica po skončení dokazování obžalobu korigoval jen na druhý skutek, navíc nedbalostní. „Není na místě uznat obžalované vinnými z pletich při veřejné soutěži. Rozsah důkazů je nedostatečný,“ řekl.

Žalobce doplnil, že obžalovaným nebyl prokázán úmysl. „Jednání nebylo vedeno majetkovým prospěchem pro ně nebo například osoby jim blízké,“ dodal. Pro všechny žádá minimálně dvouletý trest s podmíněným odkladem na 3,5 roku, každému pak peněžitý trest 250.000 korun.

Obžaloba je rozdělena do dvou částí. Prvním je nákup přístrojů za více než 400 milionů korun, na který Krajská zdravotní získala dotaci z ROP Severozápad. Podle žalobce manažeři stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k účasti jediného soutěžitele, konsorcia firem Hospimed a Puroklima. Obžalobu opírá mimo jiné o to, že si společnost měla stovky přístrojů pořídit sama a nemusela k tomu využívat zprostředkovatele. Údajnou škodu vyčíslili žalobci na více než 80 milionů.

Kromě toho se obžaloba týká i výběrových řízení na poradenství při přípravě dotačních žádostí. Krajská zdravotní platila za každou pět až šest milionů, podle žalobce byla maximální cena každé 300.000 korun. Tím měla vzniknout škoda přes 30 milionů korun.

Advokáti žádají zproštění viny svých klientů. Poukázali mimo jiné na to, že první znalecký posudek zjistil, že v případě přístrojů šlo o obvyklé ceny. Podle nich pak zcela nestandardně do řízení zasáhlo ministerstvo financí, které si ze znaleckým ústavem American Appraisal na toto téma dopisovalo a žádalo dodatek posudku. O jeho podobě si znalecký ústav psal s vyšetřovateli. V dodatku znalci řekli, že ceny byly přemrštěné.

Podle advokátů žádná škoda nevznikla. Totéž potvrdil i posudek, který si nechala Krajská zdravotní zpracovat. „Vůbec nechápu, jak někdo může takovou obžalobu podat. Jak se snaží vnucovat škodu tomu, komu žádná škoda nevznikla,“ řekl advokát Luboš Hendrych.

Krajská zdravotní se připojila k trestnímu řízení a žádá náhradu škody ve výši 120 milionů korun, tedy částku, kterou obžaloba stanovila jako vzniklou škodu. Mluvčí společnosti Jiří Vondra už dříve ČTK řekl, že Krajská zdravotní se přihlásila z takzvané procesní opatrnosti. Společnost je přesvědčena o tom, že žádná škoda nevznikla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?