Žalobci nechybovali při zahájení stíhání Veselého z kauzy Homolka

26. 11. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zastupitelství nechybovalo při zahájení stíhání Josefa Veselého, jenž se podle kriminalistů podílel na trestné činnosti kolem pražské Nemocnice Na Homolce. Přes účet jeho firmy se přelévaly miliony z údajně zmanipulované zakázky. Veselého stížnost odmítl Ústavní soud jako zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK ze soudní databáze.


Se stížností, která směřovala zejména proti vazbě, nedávno neuspěl ani bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý.

Veselý od července čelí podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti. Usnesení o zahájení stíhání hovoří téměř o 39 milionech korun, které prošly přes účet Veselého firmy. Muž údajně část peněz vybral a předával dalšímu aktérovi případu.

Trestní stíhání není podle Veselého opřené o žádný konkrétní důkaz. Usnesení o zahájení stíhání považuje za nedůvodné, nezákonné a nepřezkoumatelné. Podle ústavních soudců je ale usnesení přiměřeně odůvodněné, a poskytuje tak dostatečný prostor pro obhajobu.

„Samotné trestní stíhání je pak opřeno o důkazy listinné, jakož i výpovědi svědků. Jejich relevantnost a věrohodnost nemůže pochopitelně posuzovat Ústavní soud. To bude úkolem příslušných orgánů činných v trestním řízení,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajem Janem Filipem.

Obvinění podle kriminalistů postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky na digitalizaci chorobopisů. Nemocnice ji zadala v červenci 2009, hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group, jehož účastníky byla firma DISOL a výrobní družstvo invalidů VDI Meta Trans. Policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky vznikla nemocnici škoda nejméně 57 milionů korun.

Později vyšlo najevo, že protikorupční policie Dbalého i jeho exnáměstka Michala Toběrného viní také z přijetí úplatku 5,7 milionu korun. Obvinění se týká zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Policisté se zaměřili i na další zakázky a projekty nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?