Žalobkyně chce přísnější trest pro bývalého hlavního hygienika

24. 6. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý hlavní hygienik Michael Vít by měl jít za uzavírání nadbytečných smluv pro ministerstvo zdravotnictví nejméně na tři roky do vězení, navíc by měl dostat peněžitý trest 500.000 korun. Žalobkyně to dnes navrhla u pražského městského soudu, který se zabývá odvoláním proti tříleté podmínce, již Vít dostal u prvoinstančního soudu. Vítův advokát naopak chce nové projednání případu.


Podle obžaloby činí škoda zhruba dva miliony korun. Rozsudek bude vynesen v úterý 30. června.

Vít podle obžaloby netransparentním způsobem zařídil uzavření tří poradenských smluv v době, kdy byl na ministerstvu náměstkem. Poradenství pak pro resort a Státní zdravotní ústav v Ostravě poskytoval manžel Vítovy podřízené a bývalý poslanec Otakar Vychodil. Odborná hodnota poradenských textů údajně byla nulová. Podle obžaloby se o analýzy měli starat lidé z ministerstva, a nebylo tedy nutné je zajišťovat externě.

Vychodil pracoval pro ministerstvo již v roce 2003, obžaloba se týkala smluv z roku 2007. Výsledky Vychodilovy práce byly téměř totožné a neměly pro úřad přínos. U některých poradenských smluv bylo pouze změněno datum nebo byl pouze částečně obměněn text.

„Materiály nebyly přínosné a použitelné pro další činnost ministerstva,“ zmínil dnes předseda odvolacího trestního senátu Petr Beneš, když četl odůvodnění nepravomocného rozsudku, který začal přezkoumávat. Soudce v síni také několikrát ukázal složku s několika listy papíru, u které se podivoval nad tím, že za to stát zaplatil přes 280.000 korun.

Podstatou kauzy je vyvádění státních peněz v celkové výši zhruba dvou milionů korun do rukou soukromého podnikatele. Podle nepravomocného rozsudku by měl Vít za „malou domů“ pro svého známého také zaplatit 1,7 milionu korun, což je škoda způsobená ministerstvu. Státní zdravotní ústav, jemuž byla způsobena zbývající část zhruba dvoumilionové škody, peníze u soudu nevymáhá.

Státní zástupkyně chce pro Víta vyšší trest, protože jí podmínka přijde jako příliš mírná a benevolentní. Vít již dříve u soudu řekl, že se cítí nevinen. Jeho advokát po odvolacím soudu chce, aby původní rozsudek zrušil a nařídil nové projednání případu. Vítovi za porušení pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku hrozí dva až deset let vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?