Žaloudík: U fakultních nemocnic v Brně se musí změnit řízení

8. 4. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý ředitel Masarykova onkologického ústavu a nynější senátor Jan Žaloudík (ČSSD) považuje způsob řízení brněnských fakultních nemocnic za nesprávný. Podle něj se chovají chaoticky, což vede k ekonomickým propadům. Fakultní nemocnice u svaté Anny i Fakultní nemocnice Brno se letos s miliardovými dluhy objevily na prvním a druhém místě dluhového žebříčku nemocnic v zemi.


Senátor kritizuje i to, že tři ze čtyř státních zdravotnických zařízení v Brně nemají ředitele, který prošel řádným výběrovým řízením. Ministerstvo o situaci ví a řeší ji, sdělil ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Je potřeba vypsat regulérní konkurzy, díky nimž lze porovnat různé programy a vybrat ten nejlepší. To v Brně už dlouho není,“ uvedl Žaloudík. Poukázal na to, že svatoanenská nemocnice má od roku 2007 už několikátého dočasného ředitele. Nyní je od března krizovým manažerem Martin Pavlík. „Stejně tak se bez výběrového řízení stal ředitelem Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus a ředitelem Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček,“ připomněl senátor. Jedině brněnské kardiocentrum řídí Petr Němec, jenž prošel řádným výběrovým řízením. Ekonomika kardiocentra je plusová. Závazky po splatnosti nemocnice u sv. Anny překročily na konci roku 2013 miliardu. Fakultní nemocnice Brno dlužila 949 milionů korun.

„Situaci ve svatoanenské nemocnici jsme vyřešili změnou ředitele. Pověřil jsem současného náměstka, aby okamžitě řešil hluboké problémy z minulosti,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „K prioritám ředitele Pavlíka patří ekonomická stabilizace nemocnice a zkvalitnění spolupráce všech zařízení,“ řekla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Změna může potkat každého ředitele, jehož nemocnice bude mít ekonomické problémy a nebude schopný je řešit. Týkat by se to mohlo i Krause. „Má ode mě jediný úkol, aby nebyl ve ztrátě. Pokud by ho nesplnil, začali bychom to řešit. Primární pro mě je, aby ředitel plnil požadavky a měl kladné výsledky,“ zdůraznil Němeček s tím, že výběrová řízení se uskuteční v zařízeních, kde to bude nutné, ať už kvůli ekonomické situaci, nebo kvůli odchodu ředitelů. Čeká to Masarykův onkologický ústav, kde se rozhodl skončit Jiří Vorlíček.

„Ředitel Roman Kraus je ve funkci přes šest let. Každý rok bylo hospodaření v plusu, jen loni jsme skončili v minusu kvůli přísné úhradové vyhlášce,“ řekla ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. „Je pravda, že pan ředitel nevzešel z výběrového řízení, ale jmenoval jej tehdejší ministr zdravotnictví, který tak využil svého práva,“ dodala.

Žaloudík navrhuje změnu. „Management nemocnic je v úpadku, a proto je teď naléhavým úkolem především rekonstrukce těchto managementů. Měla by být vypsána řádná výběrová řízení. Je potřeba nastavit správné programy,“ řekl. Podle něj by státní nemocnice měly zlepšit spolupráci a fungovat stejným způsobem jako například krajská zařízení.

Brno se podle Žaloudíka v rámci republiky tradičně chlubí kvalitním zdravotnictvím. Je městem první transplantace jater, prvního dítěte ze zkumavky a prvním univerzitním městem s nově vybudovaným rozsáhlým kampusem. V posledních letech ve městě vznikly objekty nových výzkumných kapacit jako například CEITEC nebo ICRC.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?