Zaorálek v Ammánu navštívil české lékaře operující syrské děti

14. 11. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba desítku syrských dětí, které trpí srdečními vadami, chce v Ammánu operovat český tým lékařů v rámci humanitární vládní mise Medevac. Lékaře, kteří jsou v Jordánsku od úterý, dnes navštívil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.


„V rámci tohoto programu zde budeme operovat syrské děti z uprchlických táborů,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu profesor Tomáš Tlaskal, který je primářem dětského kardiocentra v Motole. Čeští lékaři se v jordánské metropoli zaměřili na případy středně složitých vrozených srdečních vad.

„Tady je naštěstí velice schopný dětský kardiolog, který má určitou databázi pacientů z této oblasti, takže nám připravil vhodné pacienty,“ řekl Tlaskal. „Ty operace je možné provést s relativně nízkým rizikem u dětí, kde je předpokladem dobrý dlouhodobý výsledek,“ dodal.

„Nechceme provádět nějaké výjimečně složité operace, kde by bylo velké riziko komplikací, případně úmrtí,“ řekl. Upozornil, že děti s těmi nejtěžšími vadami by zřejmě měly velké problémy přežít pooperační dobu, neboť následná péče v Jordánsku tak dobrá není. „Chybí tady některé léky a hlavně tady chybí dlouhodobé sledování a možnost dlouhodobé léčby,“ řekl.

Vybavení na ammánské klinice je nicméně podle Tlaskala dobré a srovnatelné i s Motolem. „I když je pravda, že oni nejsou zaměřeni na operace u dětí, tak některý materiál chybí. Takže my i s vědomím toho jsme si přivezli některý materiál svůj vlastní,“ řekl.

Čeští lékaři zahájili práci ve středu, kdy odoperovali dvě děti, dnes pak jedno další. Uprchlíkům ze Sýrie budou pomáhat do 20. listopadu. Koncem měsíce na jejich práci navážou dva týmy složené z odborníků na ortopedii a plastickou chirurgii. V rámci humanitárního programu české vlády Medevac se již dostalo péče dvěma stovkám pacientů, hlavně dětí, ze zemí postižených válkou či přírodními katastrofami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?