Zapomenutá špachtle: znalec podpořil lékaře

12. 5. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Primář nemocnice v Ivančicích a tři zdravotní sestry jsou podle obžaloby zodpovědní za to, že po operaci zůstal v těle ženy nástroj.


To se může stát každému zdravotníkovi. Tak včera omlouval soudní znalec Vladimír Kotek obžalované z toho, že nechali v těle pacientky Zdeňky Kopečkové osmadvacet centimetrů dlouhou špachtli.

Žena v sobě nosila chirurgický nástroj přes pět měsíců. Trpěla při tom velkými bolestmi. Primář ivančické nemocnice Aleš Soukal a tři zdravotní sestry kvůli tomu opět stanuli u Okresního souduB rno-venkov.

Čtveřice je obžalovaná z ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí jim roční vězení. „Instrumentářka Dana Staňková, vedoucí centrální sterilizace Lenka Šicová a staniční sestra Romana Hanušová nezjistily, že špachtle chybí. Přišlo se na to až při následující operaci,“ konstatoval státní zástupce Tomáš Palovský. Primář jako hlavní operatér byl zase zodpovědný za celou operaci.

Všechny tři obžalované podpořili oba vyslechnutí soudní znalci.Nazákladě zkušeností ze své praxe potvrdili, že se podobná nehoda může stát. „Špachtli primář s největší pravděpodobností vůbec nedržel v ruce. Je to nástroj po asistenta. Ten ji tam také nejspíše zapomněl,“ řekl Kotek.

Náročná operace

Operace v oblasti malé pánve je podle znalce jednou z nejobtížnějších. „Lékař při ní pracuje v místech, kde vůbec nevidí,“ zdůraznil Kotek.

Tím omlouval, že doktor špachtli po dokončení operace nenašel. U soudu tvrdil, že spousta operatérů v těle někdy nástroj zapomene. „Většinou na to ale přijde instrumentářka ještě před zašitím pacienta,“ prohlásil znalec.

Obžalované jsou i zdravotní sestry, které si ztráty špachtle nevšimly. Když to po týdnu zjistily, jen chybějící nástroj doplnily. „Instrumentářka nástroje počítala, ale spletla se. Zapomenutá špachtle je asi třicet centimetrů dlouhá. Také by mě nenapadlo, že mohla v břiše zůstat a nikdo si toho nevšiml,“ řekla znalkyně Zuzana Bittnerová.

Na chybějící nástroj měly podle obžaloby upozornit Šicová nebo Hanušová, které nástroje kontrolovaly při sterilizaci a opětovném použití.

„Někdy se stane, že se některý nástroj při sterilizaci ztratí. Neznamená to, že zůstal v těle pacienta. Proto to sestry nemusejí nikomu ohlašovat,“ upozornila Bittnerová. Kopečkové zapomněli lékaři v břiše kovovou špachtli při gynekologické operaci.

„Měla jsem problémy s močovým měchýřem. Museli mi nakonec odoperovat i dělohu a vaječníky. Po poslední operaci jsem pociťovala podobné bolesti jako předtím, jen na trochu jiném místě,“ řekla při minulém soudním líčení Kopečková. Lékaři ženě, která si opakovaně stěžovala na bolesti, pouze doporučovali tišící léky. Příčinu potíží odhalilo vyšetření na centrální tomografii.

Tam pacientku loni v únoru poslal Soukal.

Podezřelé bolesti

„Nejdřív jsem myslel, že jde jen o běžný pooperační stav. Kopečkovou znám dlouho a na bolesti si často stěžovala už dřív. Až po několika měsících mi to připadalo podezřelé,“ vypověděl Soukal.

Soud předvolal ještě jednoho soudního znalce. Z jednání se ale omluvil. Soudkyně Lenka Šulcová proto jednání odložila na konec června.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?