Zaskočení rodiče: lékař zavře praxi

14. 7. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Jeden z pouhých tří lanškrounských dětských lékařů zavírá svoji ordinaci. Ivo Beránek nečekaně oznámil, že k prvnímu srpnu ukončuje činnost praktického lékaře pro děti a dorost. K důvodům svého odchodu se nechce vyjadřovat.


Před rodiči pacientů teď stojí otázka, kam budou se svými dětmi chodit k lékaři.

Zpráva jako blesk z čistého nebe

„Pacienti se mohou zaregistrovat v klidu, v srpnu nebo v září, u jiných obvodních dětských lékařů: Lanškroun – MUDr. Míka, MUDr. Šveráková, Horní a Dolní Čermná – MUDr. Novotná, lékaři v Ústí, České Třebové, Moravské Třebové, Jablonném a ve Svitavách. Dorostenci od patnácti let se mohou zaregistrovat u obvodních lékařů pro dospělé,“ uvedl Ivo Beránek na svých webových stránkách. Zdravotní dokumentace všech jeho dětských pacientů bude od srpna uložená na Krajském úřadě v Pardubicích. Některé rodiče uzavření Beránkovy ordinace zaskočilo. „Nejvíc mě štve, že to nedal vědět více dopředu a odchází bez náhrady. Takové jednání bych od dětského lékaře vážně nečekal,“ zaznělo na facebooku.

„Vedení města podniká kroky ke zmírnění následků. Všeobecná zdravotní pojišťovna i Krajský úřad Pardubického kraje jsou o celé záležitosti informováni a hledají řešení,“ sdělil lanškrounský starosta Radim Vetchý.

Krajský úřad vyhlásil na uvolněné místo výběrové řízení. „Náhradního lékaře je povinná zajistit pojišťovna. Výběrové řízení se koná na krajském úřadu, ale na základě návrhu buď konkrétního lékaře – následovníka, nebo pojišťovny,“ uvedl vedoucí odboru zdravotnictví Miroslav Gregor.

VZP registruje téměř 900 pacientů

Dana Blahutová z tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) informovala o tom, že Ivo Beránek neoficiálně oznámil ukončení své činnosti 26. června z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí. „Dne 2. července bylo VZP doručeno oficiální oznámení o ukončení praxe. Lékař má registrováno 889 pojištěnců. V této oblasti dále péči zajišťuje MUDr. Jiří Míka a MUDr. Lenka Šveráková,“ dodala Dana Blahutová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?