Zastupitelé schválili obnovu tří nemocnic v Karlovarském kraji

13. 11. 2007 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích v Karlových Varech, Sokolově a v Chebu vzniknou do roku 2010 centrální příjmy, které mají zlepšit zdravotní péči o pacienty. Investice za zhruba 864 miliónů mají do Karlovarské krajské nemocnice, a. s., (KKN), pod kterou všechna tři nemocniční zařízení spadají, plynout z krajských, evropských a úvěrových finančních zdrojů...


Rozhodli o tom krajští zastupitelé.

Nejrozsáhlejší investice má směřovat do karlovarské nemocnice, kde má vzniknout zcela nový pavilón akutní medicíny a centrální vstup do nemocničního zařízení. Nový objekt o velikosti 36krát 40 metrů by měl stát mezi stávajícími objekty naproti stávajícímu vjezdu do areálu. Na obě sousední budovy má být nový pavilón, jehož výstavba se nemá dotknout chodu nemocnice, stavebně napojen. Práce mají být dokončeny v polovině roku 2010.

Do nového pětipodlažního pavilónu se má přesunout 50 intenzivních a stejný počet standardních lůžek. Vzniknout tam má např. oddělení radiodiagnostiky, výdejna lékárny nebo heliport. Samotná výstavba, jež má být hrazena mj. z úvěru, má vyjít na půl miliardy, technické vybavení pak na dalších 297 miliónů, které chce vedení kraje získat z prostředků EU.

Obnova v ostatních dvou nemocnicích KKN má být hrazena z vlastních zdrojů a z výtěžku z prodeje objektu chebské lékárny a bývalého plicního oddělení nemocnice ve stejném městě. „Peníze z prodeje zůstanou v Chebu,“ uvedl hejtman kraje Josef Pavel (ODS), podle kterého z lékárny kraj očekává zisk sedmi miliónů a za plicní kolem 20 miliónů korun. V obou nemocnicích mají být práce dokončeny do července příštího roku.

V Sokolově má centrální příjem pacientů vyrůst v rekonstruovaném pavilónu B. Díky stavením změnám má být zamezeno zbytečnému převážení pacienta po nemocnici. Nové pracoviště má být schopno zajistit na jednom místě rychlou a kvalitní diagnostiku. Stavební náklady mají dosáhnout 19,87 miliónu a technické vybavení 3,7 miliónu.

V Chebu se chystá rovněž rekonstrukce pavilónu B, a to v jeho prvním patře a částečně i ve druhém, kde má vyrůst centrální příjem s multioborovou jednotkou intenzivní péče a neurorehabilitační stanicí. Zde mají přijít stavební práce na zhruba 40 miliónů a pořízení lékařské technologie na čtyři milióny korun.

Rudolf Voleman, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?