Zastupitelé schválili úvěr kroměřížské nemocnici 30 mil. Kč

19. 12. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští zastupitelé schválili úvěr kroměřížské nemocnici ve výši 30 milionů korun. Nemocnici hrozí, že se dostane do insolvence, nemá hotovost, uvedl hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ). Podle něj je však také třeba zvýšit majetek nemocnice vkladem nemovitostí. Nemocnice hospodařila na konci října se ztrátou 30 milionů korun.


Kraj pošle nemocnici peníze ještě do konce roku, aby vyřešila akutní problémy. Úvěr je splatný do konce příštího roku. „Tím se zažehnají akutní rizika. Především se ale musí vedení nemocnice snažit upravit jednání s pojišťovnami, aby příjmy byly vyšší. Ekonomika nemocnice se musí změnit, proto jsme také vyměnili ekonomickou náměstkyni,“ řekl ČTK Nečas. Celkové závazky nemocnice činí podle něj 100 milionů korun, majetek nemocnice je asi 250 milionů korun.

Příští rok chce kraj navýšit jmění nemocnice vkladem minimálně jedné budovy či pozemků. „V polovině roku jí půjčíme další peníze, které bychom chtěli kapitalizovat, čili zvýšit jmění v přímých finančních prostředcích,“ podotkl náměstek.

Opozice hospodaření nemocnic kritizuje dlouhodobě, podle primářky nemocnice a zastupitelky STAN/TOP 09 Lenky Mergenthalové se jen dluh nahradil jiným dluhem. Nemocnici zkomplikovala situaci vratka VZP v objemu 35 milionů korun.

Ve špatné ekonomické situaci jsou také další nemocnice zřizované krajem s výjimkou uherskohradišťské, která bude stejně jako loni hospodařit vyrovnaně. Celkově budou nemocnice na konci roku hospodařit se ztrátou 250 milionů korun, řekl Nečas. Nejvyšší ztrátu vykazuje zlínská krajská nemocnice, na konci října činila 171 milionů korun.

Ztráta nemocnic bude letos rekordní od roku 2003, kdy nemocnice začal spravovat kraj. Loni jejich hospodaření skončilo se ztrátou 78 milionů korun. Letošní zvýšení podle Nečase způsobila špatná úhradová vyhláška a zvýšení DPH na zdravotnický materiál.

Opozice požadovala zlepšení situace. „Je třeba předložit strukturu ztráty a kdo za ni může,“ uvedl lidovecký zastupitel Ludvík Hovorka, který poukázal také na to, že se ve zlínské nemocnici stále zvyšuje počet zaměstnanců. Podle zastupitele Stanislava Blahy (ODS) se peníze stále jen „lejou do černé díry“, zastupitel Michal Špendlík (STAN/TOP 09) uvedl, že „záplatování není žádná strategie“. Podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) jde však o celostátní problém.

Nečas upozornil, že chce udělat analýzu vedení zlínské nemocnice, které je ve funkci od června. Nemocnici vede Pavel Calábek, který předtím působil jako ředitel kroměřížské nemocnice. Dozorčí rada podle Nečase stále nedostala podrobnou zprávu a plán stabilizace nemocnice. „Pokud se to nepodaří, zvažujeme i personální změny ve vedení nemocnice,“ řekl Nečas.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?