Zbytečná lůžka v nemocnicích

8. 3. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Silná slova o ohrožení pacientů, výzvy k odstoupení ministra zdravotnictví Leoše Hegera, na sto tisíc podpisů na peticích. To loni způsobil záměr zrušit šest tisíc nepotřebných lůžek akutní péče v Česku.


Zatímco velký projekt restrukturalizace vzbudil emoce a zamířil ke krachu, ředitelé nemocnic a zástupci pojišťoven se tiše dohodli na menších změnách. Počet lůžek klesl.

Nemocnice podle posledních statistických dat zrušily za loňský rok, tedy ještě před dnem D, kdy skončily smlouvy se zdravotními pojišťovnami, celkem 1504 lůžek. O rok dříve přitom zaniklo téměř 1900 lůžek. Pouhým udržením tohoto trendu by avizovaných šest tisíc nepotřebných akutních lůžek zaniklo během čtyř let i bez kontroverzního hromadného vypovídání smluv. Z evropských států má větší počet akutních lůžek přepočtený na obyvatele jen Rakousko a Německo.

„Kolem restrukturalizace lůžek se to zbytečně rozvířilo. K tomu, že se lůžková péče omezuje, vede přirozeně vývoj medicíny,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Naráží na fakt, že se dnes řada onemocnění léčí šetrněji a není nutné, aby pacient ležel tak dlouho v nemocnici.

K rušení lůžek přispívá i způsob, jakým jsou nemocnice v posledních letech placeny. Nenutí je udržovat pacienty na lůžkách delší dobu, naopak se jim vyplatí pacienta rychle vyléčit. Zřejmě i díky tomu zaznamenali statistici po devíti letech rostoucí využití nemocničních lůžek.

„Nárůst tohoto ukazatele dokazuje, že snižování počtu lůžek vedlo k efektivnějšímu využití lůžkové péče v nemocnicích,“ komentuje svá data Ústav zdravotnických informací a statistiky.

I přes pokles celkového počtu lůžek trvá podle Noska problém se zbytečně vysokými provozními náklady nemocnic. Ty plynou ze snahy každé nemocnice zachovat všechny obory a oddělení ať už kvůli prestiži nebo kvůli ekonomickému nastavení nemocnice. „Mělo dojít ke koncentraci péče, která je stále poskytována neefektivně. Některé nemocnice se budou muset zbavit části areálu,“ tvrdí Nosek.

Budoucnost podle něj patří sdruženým oddělením, kde vedle sebe leží pacienti po operaci kyčle a slepého střeva. Oba potřebují stejnou péči sester a lékaři jednotlivých odborností za nimi mohou docházet, aniž by každý primář měl pod sebou vlastní oddělení.

Menší nemocnice ale argumentují, že koncentrace péče žádné prostředky v systému neušetří. Když se zruší oddělení v malé nemocnici, jeho pacienti budou muset jezdit do jiné a tam se péče o ně také zaplatí. Náklady přitom mívají menší ústavy nižší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?