Zbytečné pobíhání po doktorech kvůli lékům? „Obvoďáci“ chtějí změnu

13. 12. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Z nemocnice k praktikovi, od praktika ke specialistovi a někdy zase zpátky „na obvod“. Toto kolečko se nelíbí pacientům, výhrady k němu mají i ostravští praktičtí lékaři. S kolegy z jiných krajů tlačí na ministerstvo zdravotnictví a kontrolní lékový úřad, aby nemocným mohli předepisovat i speciální léky.


Pana Bedřicha udivilo, když ho z nemocnice, kde se léčil po infarktu, poslali k praktickému lékaři, aby mu předepsal léky na další domácí léčení. Ještě překvapenější však byl, když mu jeho „obvoďák“ nevyhověl a odkázal ho ke specialistovi do kardiologické ambulance.

„Pokaždé mě vyšetřili, pokaždé jsem uhradil třicet korun za regulační poplatek a nakonec ještě doplácel dost peněz za drahé léky,“ posteskl si muž.

Podle praktické lékařky a členky výboru ostravského sdružení praktických lékařů Marie Manouškové patří pan Bedřich k typickým pacientům, kteří musejí zbytečně obíhat ordinace. Přitom by jemu i dalším nemocným – například po mrtvici, cévních chorobách a dalších, třeba neurologických či psychiatrických potížích – dokázali pomoci už na začátku praktičtí lékaři. Kdyby ovšem mohli předepisovat i speciální léky. Manoušková tvrdí, že praktickým lékařům neustále ubývají pravomoci a čím dál častěji jsou „za pošťáky“.

Vyšetřit může, předepsat ne

„Nemůžeme předepisovat ani některé druhy léků,které jsme doposud předepisovat mohli. Třeba kvůli některým kapkám do uší a do očí musíme pacienty poslat ke specialistovi na ORL a oční. Ve své ordinaci mám dokonce přístroj, kterým můžu pacientovi ucho vyšetřit, ale léky předepsat už ne. Pro ty musí na ušní. V tomto počasí mám takových pacientů v ordinaci několik denně. Nehledě na ztrátu časuje to celé mnohem dražší pro nemocné i zdravotní pojišťovny,“ vysvětluje lékařka důvody, proč i ostravští praktičtí lékaři podnítili své kolegy v celostátním sdružení praktiků k tomu, aby jednali s ministerstvem zdravotnictví a Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SUKL) o změně.

„Bylo by dobré, když už to ten odborník například v nemocnici doporučí, abychom tyto speciální léky mohli pacientovi předepisovat v potřebném množství a neodesílat ho znovu k dalšímu specialistovi,“ míní ostravská praktická lékařka Růžena Šarišská.

Zbytečné poplatky

Podotkla, že mnozí pacienti se zlobí, že zbytečně několikrát platí regulační poplatky. „Mnozí si nemohou dovolit hradit také poměrně vysoké doplatky u léků, které specialisté navrhují a praktický lékař preskripci nemůže změnit tak, aby pacient nemusel doplácet,“ tvrdí Šarišská.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?