Zbytečně utracené miliardy?

21. 5. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Utracené dvě miliardy, prokazatelný efekt nula. Výsledek projektu elektronických zdravotních knížek. Šéf IZIPu Jiří Pašek přiznal, že sám netuší, jestli a kolik díky nim VZP ušetřila. Přitom právě úspora byla před 10 lety, když pojišťovna on-line knížky zaváděla, nejčastěji skloňovaným argumentem.


Přepis reportáže v pořadu České televize Události

Petr VAŠEK, redaktor:Hematolog Eduard Cmun patřil před 7 lety k prvním lékařům, kteří začali v pražské Všeobecné fakultní nemocnici používat IZIP. Hned od začátku ale měl s fungováním elektronických zdravotních knížek problémy.

Eduard CMUNT, hematolog, Všeobecná fakultní nemocnice Praha: Říkám, že si myslím, že by to byla užitečná věc, ale musela by fungovat a musela by tam být všechna data.

Petr VAŠEK, redaktor: Velká část lékařů říká, že projekt IZIP vlastně nikdy pořádně nefungoval. Prý hlavně proto, že o něj neměli pacienti zájem.

Eduard CMUNT, hematolog, Všeobecná fakultní nemocnice Praha: Co jsem si dělal takový svůj subjektivní průzkum, tak jeden jediný pacient mi řekl, že IZIP používá.

Petr VAŠEK, redaktor: IZIP by totiž mohl fungovat jen za předpokladu, že by byl pro všechny lékaře povinný. Přesto za něj VZP utratila v minulých 10 letech 2 miliardy. Co za ně ale VZP vlastně získala teď neumí vysvětlit ani šéf IZIPu Jiří Pašek?

moderátor: Kolik jste ušetřili za těch 10 let, to nevíte?

Jiř PAŠEK, šéf IZIP: To přesně nevíme, neví to ani Všeobecná zdravotní pojišťovna…

Petr VAŠEK, redaktor: VZP k utraceným 2 miliardám mlčí od minulého čtvrtka, kdy ministr zdravotnictví oznámil konec projektu. Přiznání šéfa IZIPu ho jen utvrdilo v tom, že se rozhodl správně.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: To rozhodnutí spět s tím IZIPem ke konci, že je tímhle podpořeno.

Petr VAŠEK, redaktor: Jedním z mála lidí, kteří stále ještě IZIP obhajují je jeho spoluzakladatel a europoslanec Miroslav Ouzký, který prodal své akcie IZIPu neznámé švýcarské firmě.

Miroslav OUZKÝ, europoslanec a zakladatel projektu IZIP /ODS/: Pilotní projekty ve dvou regionech ukazují samá pozitivní čísla.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Vůbec žádná data nebo nějaké aspoň signály o tom, jestli je alespoň něco málo k dispozici tak nejsou.

Petr VAŠEK, redaktor: Celou kauzu utracených 2 miliard za projekt IZIP možná bude řešit i policie. Ministr Heger totiž zvažuje trestní oznámení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?