Zdravotní klaun rozdává radost i poučení malým pacientům

25. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...V Olomouci a Praze se v nástavbových studiích připravují mladí lidé na profesi herního terapeuta. "S dětmi bude v nemocnici vedle zdravotníků člověk, který provede předoperační přípravu. Hovoří s nimi o všem, co malé pacienty čeká, o zákrocích a vyšetřeních. Zatím je s tím seznamují učitelky mateřských škol," říká Marie Švábová. Dítě má k hernímu terapeutovi větší důvěru, odborník mu je vždy nablízku...


Svitavy - Jednou měsíčně přináší na dětské oddělení svitavské nemocnice jediný zdravotní klaun v České republice Gary Edwards zábavu, smích a radost. „Jeho pondělní návštěva malým pacientům pomáhá v uzdravení, je to pro ně vzpruha, povzbuzení,“ potvrzuje vrchní sestra Marie Švábová.

Do větších pravidelně

Při setkání zástupců dětských oddělení a škol v Pardubicích se svitavské pracovnice s Garym seznámily a požádaly ho, zda by mohl navštívit Svitavy. Do větších nemocnic a na kliniky, kde děti bývají na delším léčení, totiž jezdí pravidelně. Zdravotní klaun je pro české zvyklosti novinkou, například v USA je běžnou „součástí“ dětských oddělení už dvě desetiletí.

Klaun v pestrém oblečení a s nezbytným nosem děti pobaví a odreaguje, ale také nenásilnou formou hry zprostředkuje rehabilitační pohyb. „Smyslem mé práce je i to, že si dělám legraci z nemocnice, zdejšího prostředí, vyšetření, lékařů i sester. Děti se smějí a už se nebojí,“ vysvětluje Gary Edwards. S úsměvem přiznává, že mu někdy kluci a holčičky kvůli jeho přízvuku úplně nerozumí, nicméně v češtině se stále zdokonaluje.

Po zdravotnických zařízeních v České republice jezdí Edwards už více než tři roky.

„Sedm let jsem působil v Holandsku a Německu. Pak jsem zjistil, že v Čechách zdravotní klaun neexistuje, proto jsem začal,“ říká. V sousedním Rakousku je do podobného projektu zapojeno 55 mužů a žen.

„Koukali, že to dělám zadarmo. Dali mi sponzorský dar a já si budu hledat nástupce, alespoň dva,“ plánuje Gary.

Cit pro situaci

Zdravotní klaun není obyčejný cirkusový.

„Není to cirkus ani divadlo. Člověk musí umět věci jako klaun a zároveň musí mít cit pro situaci, což někdy není jednoduché. Musí znát, jak nemocnice funguje a jak daleko může zajít. A samozřejmě mít rád děti,“ přibližuje Gary předpoklady pro práci zdravotního klauna.

V Olomouci a Praze se v nástavbových studiích připravují mladí lidé na profesi herního terapeuta.

„S dětmi bude v nemocnici vedle zdravotníků člověk, který provede předoperační přípravu. Hovoří s nimi o všem, co malé pacienty čeká, o zákrocích a vyšetřeních. Zatím je s tím seznamují učitelky mateřských škol,“ říká Marie Švábová. Dítě má k hernímu terapeutovi větší důvěru, odborník mu je vždy nablízku a vysvětlí, co je potřeba.

Gary Edwards potěšil v pondělí svitavské děti, včera navštívil Ústí nad Orlicí a na pátek má naplánovanou pražskou nemocnici. Pak bude odpočívat, protože i klaun potřebuje dovolenou. Do Svitav přijede koncem srpna.

PETRA SOUKUPOVÁ, Noviny Svitavska, 25.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?