Zdravotní odbory kvůli změně platů vyhlásily stávkovou pohotovost

13. 9. 2010 15:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásil stávkovou pohotovost kvůli chystaným změnám platů. Pokud se odbory nedohodnou s vládou, přichystají stávku na volební den 15. října.


Ačkoli ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyjednal pro zdravotníky mírnější snížení platů, odbory jsou dál nespokojeny. Argumentují tím, že mají povinnost zastupovat všechny profese ve zdravotnictví, nejen zdravotníky.

Mzdy ve zdravotnictví by podle místopředsedkyně Dagmar Žitníkové měly zůstat na nynější úrovni nebo se zvednout, protože zaměstnanci v tomto oboru jsou prý dlouhodobě platově podhodnoceni.

Zástupci odborů, které reprezentují například zdravotní sestry a další „nelékařské“ profese ve zdravotnictví a sociálních službách, to uvedli na dnešní tiskové konferenci po zasedání, na kterém se sešlo na 120 odborářů. Závěry konference přijali jednomyslně.

Změny platových tarifů připravované ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) by podle odborů znamenaly drastický propad životní úrovně státních zaměstnanců, tedy i pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách.

Ministr zdravotnictví Heger vyjednal pro zdravotníky zvláštní platovou tabulku, která má snížení mezd řešit jinak než u ostatních státních zaměstnanců. Zástupci odborů ale dnes upozornili na to, že Hegerem dohodnutá výjimka se nebude vztahovat na všechny profese ve zdravotnictví. Dosud jsou pracovníci ve zdravotnictví odměňováni podle třech tabulek.

Základní platí pro dělnické profese a technicko-hospodářské pracovníky, druhá zvýšená o 13 procent pro úředníky a třetí vyšší o 17 procent pro zdravotníky.

Protest Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče podpoří i Lékařský odborový klub (LOK). Ke stávce se ale zřejmě nepřipojí, protože jeho členové se chystají protestovat hromadným odchodem ze zaměstnání. „My to směřujeme k podání výpovědí,“ řekl dnes novinářům předseda LOK Martin Engel. Pracovníci ve zdravotnictví plánují také účast na chystané demonstraci státních zaměstnanců 21. září. Plánují zvláštní průvod od Strakovy akademie.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že dopady desetiprocentního snížení v platové tabulce pro zdravotníky mají být rozpuštěny mezi platové třídy a platové stupně. Stejně jako u ostatních státních zaměstnanců by změny měly podle autorů umožnit odměňovat pracovníky podle jejich skutečných zkušeností a výsledků. Odboráři nicméně upozorňují na to že ve zdravotnictví v příštím roce nebudou peníze, pojišťovnám bude chybět deset miliard korun, na nenárokové odměny tedy nejspíš nebude.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?