Zdravotní pojištění skončilo v propadu, řešení čeká na novou vládu

2. 1. 2014 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojištění zakončilo rok se zhruba desetimiliardovým propadem, zásadní řešení čeká na novou vládu. Kabinet v demisi dělal jen záchranné kroky, navýšením odvodů státu poslal v roce 2013 pojišťovnám víc o 800 milionů korun a schválil půjčku pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) 1,7 miliardy.


Tento rok dostanou pojišťovny z odvodů víc o 4,7 miliardy a na pojistném se má vybrat o šest miliard víc. Z nemocnic i ambulancí se ale ozývá kritika a odbory jsou ve stávkové pohotovosti, protože prý hrozí omezování péče a uzavírání nemocnic.

Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun. V roce 2013 hradily zdravotní pojišťovny léčení za 225 miliard, příští rok by podle nové úhradové vyhlášky měly dát o deset miliard korun víc.

Propočty ministerstva zdravotnictví ale pojišťovny, nemocnice i lékaři zpochybňují. Peněz na péči podle nich bude méně - zdravotnictví prý přijde o dvě až čtyři miliardy korun kvůli devalvaci koruny, a to se ještě nevypořádal s tím, že růst DPH na léky ho připravil o 6,5 miliardy a omezující úhradová vyhláška mu loni proti očekávání dala méně o šest miliard korun.

Další pokles příjmů nastane po zrušení regulačních poplatků. Od ledna se z rozhodnutí Ústavního soudu neplatí 100 korun za den v nemocnici. Budoucí vládní koalice slíbila, že platit se nebude ani 30 korun u lékaře a v lékárně. Zachovat se má jen poplatek 90 korun za pohotovost. Zdravotnictví tak dostane ročně místo 5,53 miliardy korun jen 180 milionů. Pokud poplatky budou zrušeny, žádají zdravotníci ke stejnému datu zvýšení odvodů státu a novelu úhradové vyhlášky.

Ústavní soud zrušil také loňskou úhradovou vyhlášku, a to k 31. prosinci 2014, aby pojišťovny podle ní mohly vyúčtovat doplatky loňské péče. Soudci odmítli plošné regulace a to, že podmínky lékaři neznali předem. Ve vyhlášce na příští rok ministerstvo připomínky soudců zohlednilo, zcela bez regulací prý vyhláška ale být nemůže, jinak by na péči bylo potřeba o 50 až 60 miliard korun ročně víc.

Zrušení poplatků se v lékárnách má provázat s poklesem DPH na léky. Nyní je 15 procent, v plánu je zavedení ještě jedné snížené, zřejmě pětiprocentní sazby. Tento plán ale může narazit na odpor EU.

Podle zdravotníků by neměl být technický problém poplatky kompenzovat. Otázka ale je, zda na to pojišťovny mají. Rezervní fond VZP je prázdný, potíže mají už i některé zaměstnanecké pojišťovny.

V úvahu připadá odkup nedobytných pohledávek pojišťoven, největší díl je u VZP, mluví se o odkupu pěti miliard v příštím roce, pokud to vláda a zákonodárci schválí. V roce 2015 by se také mohlo změnit přerozdělení vybraného pojistného, systém by měl lépe zohlednit nákladné pacienty jednotlivých pojišťoven. Nyní tratí hlavně VZP, která těchto pacientů má nejvíc. Po změně by mohla ročně získat o 2,8 miliardy korun víc.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?