Zdravotní pojišťovny budou muset zveřejňovat smlouvy

12. 2. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny asi budou muset zveřejňovat na internetu smlouvy s nemocnicemi a ambulancemi a zastavit nábory pojištěnců přes jiné firmy. Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která to předpokládá, podpořila v úvodním kole Sněmovna.


Pojišťovny budou podle novely, kterou nyní posoudí zdravotnický výbor, dávat data ministerstvům zdravotnictví a financí a taky budou moci omezit rezervní fondy.

Dosavadní dobrovolné zveřejňování smluv některé pojišťovny odmítly. Proti byli i ambulantní specialisté. Podle ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) povede novela ke zprůhlednění zdravotnictví. Sankce za nezveřejnění smlouvy by mohla dosáhnout až deseti milionů korun, pokuta za nábor přes jinou firmu pěti milionů korun.

Navrhované pojetí transparentnosti kritizoval lidovec Ludvík Hovorka, který v minulosti neúspěšně prosazoval do jiných novel řešení, podle kterého by byla zveřejněním podmíněna účinnost smluv. Nelíbí se mu například ani zrušení zajišťovacího fondu pojišťoven a stejně jako Soně Markové (KSČM) zásah do rezervních fondů. Podle Markové by bylo jejich snížení z nynějšího 1,5 procenta na polovinu nezodpovědné.

„Nemáme k detailům větší výhrady,“ řekl v debatě bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09 a Starostové). Podotkl, že ať budou rezervní fondy v podstatě jakékoli, objem peněz pokryje jeden den až tři dny péče. Stát je podle něho schopen půjčkami případné krizové situace překlenout. Heger už ale už avizoval pozměňovací návrhy, které se budou týkat například rozšíření pravidel tvorby seznamů výkonů.

Předlohu ocenil taky Bohuslav Svoboda z ODS, jde podle něho dopředu. Svoboda ale očekává další diskuse o tom, jak má být zdravotnictví z pojištění financováno. Dosavadní debata se zaměřuje na náklady a chybí jednání o efektivitě léčby, uvedl.

Navrhované změny jsou součástí Němečkova plánu loni přijatého vládou. Má zprůhlednit finanční toky, jak to žádá ministr financí Andrej Babiš (ANO). Resort spotřebuje za rok 290 miliard korun, loni daly pojišťovny na úhradu péče 221,8 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?