Zdravotní pojišťovny chtějí poplatky za návštěvy u lékaře

22. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny včera představily svou vlastní koncepci reformy zdravotnictví. Podle ní by si mimo jiné měli pacienti připlácet na pobyt a stravu v nemocnici, hradit by si měli také běžné levné léky...


Zavést poplatky za vydání léků na recept ve výši přibližně 20 korun i za každou návštěvu u lékaře navrhují zdravotní pojišťovny ve své koncepci reformy

zdravotnictví.

S materiálem včera seznámili odbornou veřejnost při panelové diskusi na brněnském výstavišti. Mimo to by si podle zdravotních pojišťoven měli pacienti připlácet na pobyt a stravu v nemocnici, hradit by si měli také běžné levné léky.

„Jde o to, aby lidé zbytečně nechodili k lékaři a nenechávali si předepisovat léky, které si mohou sami koupit,“ řekl ředitel Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček.

Režijní náklady spojené s vystavením receptu a jeho vyřízením v lékárnách

podle zástupců pojišťoven převyšují jejich cenu.

Úkolem pojišťoven by podle jejich koncepce mělo být především zmírnění dopadů finančně náročných výkonů a léčení na pacienty.

„Místo toho hradíme péči a léčení, které by si občané byli schopni zaplatit sami,“ řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

V současném systému pojišťovny podle něj financují spíše provoz zdravotnických zařízení, která jsou mnohde zbytečná.

Zástupci pojišťoven požadují celkovou redukci nemocnic. Péče by se měla soustředit do větších center, která jsou efektivnější. Do budoucna si chtějí pojišťovny vybírat samy podle kvality poskytované péče zařízení, s nimiž uzavřou smlouvu.

„Tady však narážíme na nepochopení veřejnosti. Pro lidi je stále důležitější

vzdálenost nemocnice, než její úroveň,“ zdůraznila ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková.

V diskusi nad navrženou koncepcí zazněly i obavy o budoucnost zdravotnických organizací, které by se měly přeměnit na obchodní společnosti. Zástupci pojišťoven nevidí v této změně problém.

„Pro nás jsou obchodní společnosti dobrým partnerem, protože dodržují pravidla,“ řekl Friedrich.

Pojišťovny vypracovaly vlastní návrh reformy, protože mají pocit, že jejich připomínkám k ministerské koncepci nebyla věnována dostatečná pozornost.

Navíc jsou znepokojeny hrozícím propadem o zhruba deset miliard, přičemž zdravotnictví za rok spotřebuje 200 miliard korun.

Svůj návrh koncepce předložili také odboráři a zaměstnavatelé ve zdravotnictví.

Dále čtěte:

Odbory, pojišťovny i zaměstnavatelé: ať pacient připlácí

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?