Zdravotní pojišťovny se brání nekalému přetahování pojištěnců

27. 10. 2009 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny se brání proti nekalým praktikám při přetahování svých pojištěnců k nově vznikajícím ústavům. Kritizují zejména Zdravotní pojišťovnu Média, jejíž dealeři údajně lákají pojištěnce klamnými sliby výhod.


Lidé pak ale mnohdy zjistí, že jejich lékař nemá s Médií smlouvu, takže chce za léčení zaplatit. Usilují o návrat ke své původní pojišťovně.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod ČTK řekl, že na základě stížností klientů podali letos dvě trestní oznámení, v Praze 3 a Tachově.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) podle mluvčího Maria Böhmeho žalobu na dealery ZP Média zvažuje.

„OZP eviduje stále větší počet obelhaných klientů,“ uvedl mluvčí. Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance (ZPMA) podle ředitele Vladimíra Kothery řeší neoprávněné přeregistrace vyjednáváním se zástupci Médie.

Mluvčí ZP Média Blanka Kramolišová ČTK sdělila, že s dealery, kteří se klamavého jednání dopouštěli, ukončili již spolupráci. Od jejich postupů se Média distancuje.

Podle platné legislativy musí nová pojišťovna do roka od svého vzniku získat 50.000 pojištěnců, od 1. listopadu začne platit novela, která tento počet navyšuje až na 100.000. ZP Média měla podle posledních zveřejněných informací v pololetí 25.000 pojištěnců, do konce roku chce mít 50.000.

„VZP podala letos zatím dvě trestní oznámení, policie obě šetří. Možná budou následovat i další oznámení, pokud dostaneme další důkazy,“ uvedl Rod. Problém se podle něj týká stovek, možná už tisícovky klientů VZP.

VZP považuje klamavé přetahování pojištěnců za obrovský problém. Lidé totiž podepíší přestup na základě slibů lepší péče a řady výhod „někde na ulici“, pak u lékaře zjistí, že s jejich novou pojišťovnou nemá smlouvu, takže mu musejí za léčení zaplatit.

VZP podala letos zatím dvě trestní oznámení

Zdravotní pojišťovnu lze měnit jednou za rok, vždy k prvnímu dni čtvrtletí, které následuje po podpisu. I když člověk podepsal přestup, zůstává až do zmíněného data pojištěncem původní pojišťovny.

To dává možnost lidem, kteří rozhodnutí včas změnili, přeregistraci do té doby zrušit. „Ideální a nejjednodušší, jak se zpět přeregistrovat, je poslat oznámení o zrušení registrace nové pojišťovně a kopii VZP,“ upřesnil Rod.

Lidé, kteří tento termín promeškají, stávají se řádnými pojištěnci nové pojišťovny a odejít od ní mohou až za rok. V případě, že prokážou, že podpis na formuláři o přestupu je zfalšovaný, mají šanci vrátit se hned.

Pojišťovna ovšem nemůže řešit situace, kdy podpis je pravý, jen člověk podepsal na základě klamavých slibů. To musejí řešit policie a soud.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?