Zdravotní sestře už nestačí maturita

27. 3. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Po maturitě na Střední zdravotnické škole v Písku v roce 2006 pokračovala v dalším studiu i Ivona Nováková (22) ze Strakonic. "Stejně jako většina mých spolužáků," poznamenala Nováková. Jako obor bakalářského studia na Jihočeské univerzitě si vybrala prevenci a rehabilitaci sociální patologie. Maturita jí k výkonu práce nestačila...


Každoročně opouští píseckou školu na šedesát maturantek. „Osmadevadesát procent ale do praxe nejde. Většina dál studuje na vyšší odborné nebo na vysoké škole. Rovnou do praxe jdou tak dvě tři z nich,“ řekla ředitelka školy Helena Šatrová. Problém, který má současné zdravotnictví, chápe. „Obor všeobecná sestra, kterou původně dělaly naše absolventky, se nyní studuje pouze na vyšší odborné nebo vysoké škole,“ zdůraznila Šatrová.

Ze střední zdravotnické školy neodcházejí z rozhodnutí ministerstva všeobecné sestry, ale zdravotnický asistent. „Vyučujeme sice téměř stejné předměty jako dříve, ale v praxi provádějí naše žákyně jen část ošetřovatelského procesu,“ dodala Šatrová.

Pacienti na Strakonicku zatím nedostatek zdravotních sester nepociťují. „Vím z televize, že je jich málo. Na rehabilitaci, kam chodím, to zatím asi není. Možná na jiných odděleních,“ zmínila se Zdena Papežová z Volenic.

Praktičtí lékaři o nedostatku sester nemluví. „Na Blatensku naštěstí tyto problémy nejsou,“ poznamenal praktický lékař pro dospělé Tomáš Bartoš. Zdravotnická zařízení nebo i soukromí praktičtí lékaři řeší nedostatek zdravotních sester výpomocemi z řad bývalých zaměstnankyň.

Slávka Petráková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?