Zdravotníci královéhradeckého holdingu dostanou přidáno

5. 2. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve všech nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje (ZH KHK) byla během ledna ukončena kolektivní vyjednávání a jsou podepsány nové kolektivní smlouvy na následující období.


Jak naši redakci informovala mluvčí holdingu Veronika Svobodová, zaměstnancům smlouvy zajišťují minimálně pětiprocentní nárůst základní složky mzdy. Dohody navíc zavazují management krajských nemocnic rozdělit prostředky ve výši dalšího jednoho procenta mzdových tarifů zaměstnancům dle konkrétních provozních potřeb.

U zaměstnanců s nejnižšími příjmy je dohodnuté minimální navýšení 700 Kč měsíčně, což ve skutečnosti činí 7,19 % jejich tarifní části mzdy. Shodné navýšení obdrží i zaměstnanci holdingové Městské nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem, která odborovou organizaci nemá.

Procento navíc

„Vyjednávání vedení nemocnic a odborových organizací byla korektní a věcná. Názor obou stran, přestože seděly na opačných stranách jednacího stolu, je ve shodě v tom smyslu, že zdravotníci dosud nejsou odměňováni na odpovídající úrovni,“ komentoval jednání předseda představenstva ZH KHK Miroslav Procházka. „Přidání dalšího jednoho procenta na mzdy a souhrn zaměstnaneckých benefitů, které jsou obsaženy v uzavřených kolektivních smlouvách, jsou důkazem toho, že si práce našich zaměstnanců vážíme a snažíme se jim vytvářet motivující a stabilizující podmínky,“ dodal předseda Procházka.

Kromě zavedení dřívějšího výplatního termínu pro mzdy lze mezi nové benefity pro zaměstnance zařadit např. benefitní poukázky za odpracované čtvrtletí bez dlouhodobé pracovní neschopnosti, možnost vyplácení příspěvku na hlídání dětí zaměstnancům, kteří se vrátí dříve z rodičovské dovolené, či výrazné změkčení podmínek pro získání příspěvku na penzijní připojištění.

Rezerva 30 milionů

Úhradová vyhláška platná pro tento rok by měla nemocnicím pokrývat pětiprocentní navýšení mezd, přesto řada nemocnic v republice k podepisování nových mzdových výměrů hned zkraje roku nepřistoupila – v obavách z výsledků následného konečného zúčtování se zdravotními pojišťovnami.

Podle mluvčí Svobodové ale Královéhradecký kraj deklaruje prioritní zájem o udržení odborných zdravotnických pracovníků v jeho zařízeních, a proto přislíbil v případě nedostatku finančních prostředků krytí nárůstu položky na mzdy zdravotníků ze svého rozpočtu. „V případě, že by prostředky od zdravotních pojišťoven nestačily, necháváme si v rozpočtu třicetimilionovou rezervu na zvýšení mezd,“ potvrdila již dříve radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?