Zdravotníci loni utratili v boji s infekcí několik miliónů korun

18. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes tři milióny korun vynaložila liberecká nemocnice v loňském roce na nákup dezinfekčních prostředků. Třináct procent z této částky představují náklady na hygienickou dezinfekci rukou ošetřovatelského personálu. Dezinfekce rukou je důležitou součástí standardu hygienických zásad, jejichž přesná metodika se v nemocnici zaváděla před dvěma roky...


LIBEREC - „Výsledky kontroly, která v roce 1999 proběhla souběžně také ve fakultních nemocnicích v Plzni, Ostravě a Praze Motole, pro nás nebyly příliš příznivé,“ přiznala PHDr. Alena Riegrová, náměstkyně ředitele nemocnice pro ošetřovatelskou péči. Na nápravě se začalo velmi intenzivně pracovat, takže už počátkem loňského roku se situace výrazně zlepšila, a to jak v teoretické, tak i v praktické části.

Mytí rukou zdravotnického personálu je důležitou prevencí nozokomiálních infekcí, tedy nákaz vzniklých v nemocnici. Běžné mytí mýdlem přitom nestačí. Vedle dezinfekce je důležitá i technika mytí. „Sestra musí věnovat pozornost problematickým místům, jako jsou meziprstí, palec a zápěstí. Právě na nich byly při prvních stěrech pozitivní nálezy,“ upozornila hlavní sestra. Zvlášť náročný je postup na jednotkách intenzivní péče a ARO, kde je nutné provádět dezinfekci rukou mezi ošetřením jednotlivých pacientů. Na těchto odděleních je každé lůžko pacienta vybaveno dávkovačem dezinfekčních roztoků, aby sestry nemusely po každém úkonu odbíhat k umyvadlu. „Loňské výsledky se ve všech sledovaných kritériích o sto procent zlepšily,“ dodala PhDr. Riegrová. Podotkla, že dodržování vyhlášky o hygienické dezinfekci rukou s sebou nese i zvyšování množství spotřebovaných dezinfekčních prostředků. Povinností personálu je používat je hospodárně a neplýtvat.

JANA VOKATÁ, Liberecký den, 18.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?