Zdravotníci opět protestovali, žádají po politicích splnění slibů

18. 11. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět minut po dvanácté přišly protestovat desítky zdravotníků z Olomouckého kraje na olomoucké Horní náměstí. S transparenty a megafonem v rukou dali ve středu hlasitě najevo, že nesouhlasí se zpochybňováním slibů daných ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a stvrzených počátkem roku v memorandu.


„Zůstáváme, splňte sliby,“ požadovali zástupci všech profesí z nemocnic Olomouckého kraje. „Chceme připomenout memorandum, ke kterému se Česká republika zavázala a s jehož splněním začínají být problémy. Máme si myslet, že je to jen cár papíru?“ znělo před olomouckou radnicí z megafonu, který si předávali zástupci takzvané Zdravotnické trojky, složené ze tří největších odborových organizací v tuzemském zdravotnictví.

Předseda Lékařského odborového klubu v olomoucké fakultní nemocnici Petr Šafránek kritizoval, že oproti slibům nedochází k ozdravení systému zdravotnictví a účinnému boji s korupcí.

„Nevidíme nic, co by vedlo ke zlepšení této situace, nedochází ke kultivaci systému zdravotnictví, zákony jsou přijímány zmateným způsobem se spoustou pozměňovacích návrhů. Nedá se hovořit o výrazné reformě. Stejně tak u postgraduálního vzdělávání lékařů nejsme spokojeni, protože se rozbíjí a znepřehledňuje to, co funguje,“ vypočítával, co se zdravotníkům nelíbí.

Zdravotníci otevřeli i téma průměrných platů. Poukazovali na to, že například dělníci v nemocnicích nosí domů deset tisíc korun. „Zasloužíme si proto splnění slibů, které nám byly dány. Aby platy a mzdy byly zvýšeny od ledna příštího roku všem zaměstnancům ve zdravotnictví. My své povinnosti ve zdravotnictví vůči občanům plníme a totéž očekáváme od politiků,“ apelovali představitelé nemocnic z Olomouckého kraje.

Ministerstvo slíbilo, že od ledna lékařům zvýší platy o 10 procent. Ministr Heger ale nabídl „jen“ 6,25 procenta, což vzápětí odstartovalo sérii happeningů pod názvem „Zůstáváme, splňte sliby“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?